PREDSJEDNIK SAD

Bajden se obratio naciji: Američka demokratija je napadnuta

Prošlosedmični upad u dom Pelosi i napad na njezina supruga koji je bio kod kuće je usporedio s napadom na Kapitol

Bajden: SAD se mora suočiti s istinom. AP

E. Ć.

3.11.2022

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) obratio se javnosti i upozorio da je američka demokratija na udaru osporavatelja izbora koji se takmiče za položaje na svim razinama.

Bajden se tokom obraćanja osvrnuo i na napad na dom šefice parlamenta Nensi Pelosi (Nancy), u kojem je povrijeđen njen suprug koji je bio kod kod kuće. 

U ruksaku je imao plastične lisice, ljepljivu traku, uže i čekić. Policiji je rekao da je došao tražiti Nensi Pelosi, da je otme i ispita, da joj zaprijeti da će joj slomiti koljena - rekao je Bajden.

On je naglasio kako je Pelosi treća po redu najviših zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država.

- Ovo zastrašivanje, ovo nasilje protiv demokrata, republikanaca i nestranačkih dužnosnika koji samo rade svoj posao, posljedica je laži izrečenih radi moći i profita, laži zavjere i zlobe, laži koje se stalno ponavljaju kako bi se stvorio ciklus bijesa i mržnje, pa čak i nasilje - poručio je Bajden.


Istakao je kako se SAD mora suočiti s istinom, jer o tome ovisi budućnost američke nacije.

- Američka demokratija je napadnuta jer je poraženi bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država odbio prihvatiti rezultate izbora 2020. godine - rekao je Bajden i dodao kako bivši američki predsjednik odbija prihvatiti volju naroda i činjenicu da je izgubio.

Prošlosedmični upad u dom Pelosi i napad na njezina supruga koji je bio kod kuće Bajden je usporedio s napadom na Kapitol.

- Napadač je ušao u kuću pitajući: "Gdje je Nensi? Gdje je Nensi?' To su bile iste riječi koje je rulja koristila kada su upali na američki Kapitol 6. januara. Mi ne rješavamo naše razlike u Americi pobunom, ruljom, metkom ili čekićem. Mi ih rješavamo mirno na glasačkoj kutiji. Mnogo je toga na kocki u ovim izborima u sredini mandata, ali postoji nešto drugo na kocki: sama demokratija - poručio je Bajden.

Inače, sljedećeg utorka se u Sjedinjenim Američkim Državama održavaju izbori za parlament.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.