PREDSJEDNICA EU KOMISIJE

Fon der Lejen: EU i zapadni Balkan će harmonizirati planove za izlazak iz krize

Rekla je da je jačanje zajedničkog tržišta prekretnica za pristupanje jedinstvenom evropskom tržištu

Ursula fon der Lejen. AP

H. J. I.

3.11.2022

Evropska unija i zapadni Balkan će harmonizirati planove za izlazak iz krize u duhu solidarnosti i uzajamne otpornosti, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen).

- Pozivamo naše partnere sa zapadnog Balkana da nam se priključe u evropskom pokušaju da imamo zajedničku platformu nabavki. Moramo imati veliku tržišnu moć. To možemo samo ako budemo zajedno - izjavila je Fon der Lejen na konferenciji za novinare nakon samita Berlinskog procesa u glavnom gradu Njemačke.


Razvoj zajedničkog tržišta

Rekla je da je jačanje zajedničkog tržišta prekretnica za pristupanje jedinstvenom evropskom tržištu, a s tim u vezi pozdravila je potpisivanje tri sporazuma o mobilnosti koji su na današnjem samitu potpisali lideri šest zemalja regiona.

- To je ključ za razvoj zajedničkog tržišta, naravno, ali je također ključ za integraciju zapadnog Balkana u evropsko jedinstveno tržište - rekla je predsjednica EK.

Fon der Lejen je izjavila da je cilj Evropske unije da partneri sa zapadnog Balkana budu što bliže jedni drugima.

- Jedan od pravaca kretanja je proces pristupanja i tu smo zaista postigli veliki napredak. Ponovo smo proširenje stavili na naš dnevni red - rekla je Fon der Lejen, istakavši da su zemlje regiona ostvarile veliki napredak na putu ka članstvu u EU-u.

Kako je kazala, naredni cilj je produbiti ekonomske integracije, budući da se evropski kontinent suočava s velikim poteškoćama, ponajprije uzrokovanim ruskom invazijom na Ukrajinu.

- Naša ulaganja na zapadnom Balkanu nisu samo važna za poslovno okruženje. To su ulaganja u mir, stabilnost i prosperitet cijele Evrope - rekla je Fon der Lejen.


Potpisana tri sporazuma

Šefovi vlada šest ekonomija zapadnog Balkana potpisali su u četvrtak na marginama samita Berlinskog procesa u Berlinu tri sporazuma o mobilnosti u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i to o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte.

Lideri zapadnog Balkana su u Berlinu usvojili i Zajedničku deklaraciju o energetskoj sigurnosti i zelenoj tranziciji, čime su potvrdili posvećenost regiona Zelenoj agendi, u cilju osiguranja ugljične neutralnosti do 2050. godine.

- Mi smo ujedinjeni u ostvarenju klimatske neutralnosti do 2030. i sada, ako gledamo na trenutnu krizu, veoma je važno na sinhronizujemo naše korake - rekla je predsjednica Evropske komisije.

Istakla je neophodno da cijela Evropa zajedničkim djelovanjem diverzifikuje energetske izvore i smanji ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima.

- Drago mi je što mogu reći da će EK imati paket podrške za energiju za Zapadni Balkan, u iznosu od milijardu eura u grantovima. Prvi dio je 500 miliona eura, kao trenutna finansijska podrška za šest zemalja Zapadnog Balkana, kako bi bili u poziciji kratkoročno da se pomogne ranjivim preduzećima i domaćinstvima. Preostalih 500 miliona eura u grantovima biće posvećeni ulaganjima u energetsku infrastrukturu. To su ulaganja u plin, struju, konektore kako bi imali zajedničku mrežu i povezanost regiona i EU - rekla je Fon der Lejen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.