JEDVA PREŽIVLJAVAJU

Civili u Mikolajevu svakodnevno čekaju u redovima za vodu

U kući imamo vodu ali nije za piće, pojasnila je Jana

Stanovnik Mikolajeva. ANADOLIJA

A. O.

6.11.2022

Ukrajinci u gradu Mikolajevu svakodnevno čekaju u redovima za pitku vodu. Nestašica pitke vode u crnomorskom regionu Ukrajine traje oko šest mjeseci. Civili jedva preživljavaju u kućama do kojih pitka voda nažalost ne stiže.

Glavna vodovodna mreža Mikolajeva, koja je od prvih dana rata bila meta intenzivnih raketnih napada, nalazi se u oblasti Herson. Uz pomoć cisterni, stanovnici od kraja marta dobijaju vodu, a redovi za čekanje su svakodnevno dugi.

U gradu je prije rata živjelo oko 600.000 ljudi.

U redu za vodu je bio Aleksander. Kako je kazao za Anadoliju, u gradu već duže vrijeme nema pitke vode. Aleksander je naveo da vodu, koju imaju u kućama, mogu koristiti samo za kupanje i pranje odjeće.

- Sada su u gradu otvoreni bunari. Ljudi na tim mjestima dobijaju besplatnu vodu za piće - rekao je Aleksander.


Na početku rata bio je na liniji gdje je ranjen. Trenutno se liječi. Aleksandar je rekao da pokušava da nabavi vodu za ženu i dijete.

Aleksanderova 38-godišnja supruga Jana (Yana) je kazala da je bez vode za piće veoma teško.

- Voda za piće je potrebna čak i za pripremu obroka. U kući imamo vodu ali nije za piće - pojasnila je Jana.

Velerij (59), koji je sa limenkom u ruci čekao u redu za pitku vodu, tvrdio je da su ruske snage namjerno oštetile cijevi kojima je voda za piće dolazila od Hersona do Nikolajeva.

Podsjetivši da ruske snage u posljednje vrijeme izvode intenzivne napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu i vodovodne mreže, Velerij je dodao da je cilj Rusa da stvore energetsku krizu u Ukrajini prije zime.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.