PROBLEMI

Nakon što je Mask postao vlasnik: Korisnici Twittera u potrazi za alternativama

Kako Twitter bude postajao najpouzdaniji izvor istine, bit će nezamjenjiv, rekao je Mask

Ilon Mask. AP

A. O.

8.11.2022

Ilon Mask (Elon Musk) odnedavno je preuzeo Twitter, a korisnici iznervirani najavama novih pravila igre na toj društvenoj mreži, tragaju za alternativnim platformama.

Najviše pažnje privukao je njemački Mastodon. 

Maskovi prvi potezi bili su šokantni. Samo sedam dana od preuzimanja Twittera, vlasnik SpaceX-a i Tesle pokrenuo je radikalne promjene.


Twitter. AP Photo / Michael Dwyer

Naime, podsjetit ćemo da je novi vlasnik otpustio hiljade zaposlneika.

Mask je obećao povratak blokiranih korisnika i iznio plan pretplate za privilegirani pristup stranici. 

To je natjeralo dio korisnika da prijeđu na nove platforme, a za sada je dostupno par očitih alternativa. 

Donedavno nepoznat široj javnosti, Mastodon je doživio procvat popularnosti među internetskim korisnicima koje zabrinjavaju Maskovi planovi s Twitterom.

Mastodon. PRINTSCREEN

Mastodon je stvorio njemački programer Eugen Ročko (Rochko) 2016. godine, a platforma se predstavlja kao "decentralizirana" društvena mreža bez oglašavanja na kojoj je očuvanje privatnosti sveto. 

- Vaša sposobnost komuniciranja putem interneta ne bi trebala biti stvar hira jedne komercijalne tvrtke - tvitao je Mastodon kad je u travnju objavljen Maskov dogovor s Twitterom.

Mastodon se u praksi, poput Twittera, temelji na objavljivanju malih poruka, ali svaki novi korisnik mora se prijaviti na neovisni poslužitelj, a ima ih na tisuće. U teoriji, korisnici mogu slobodno komunicirati preko Mastodonovih poslužitelja, ali to može biti komplicirano i nepouzdano.

Ročko je putem svog ličnog profila naveo da je Mastodon u ponedjeljak dosegao više od milijun aktivnih korisnika mjesečno s dodatnih 1124 poslužitelja i gotovo 490.000 novih korisnika od 27. okotobra - kad je Mask preuzeo Twitter. To je još uvijek malo u usporedbi s Twitterom koji je krajem juna imao gotovo 238 miliona aktivnih korisnika dnevno.

Mnogi novi korisnici Mastodona žale se na neintuitivno sučelje platforme, upozoravaju na poteškoće pri kreiranju računa i sporost za razliku od stranica koje vode tehnološki divovi. Moderiranje sadržaja pod velikim je upitnikom jer je prepušteno isključivo nahođenju administratora poslužitelja, pri čemu neki odbijaju pristup drugima i narušavaju iskustvo na platformi. 

Konzervativna alternativa

Druge stranice koje žele dobrodošlicu korisnicima koji odlaze s Twittera još uvijek su u fazi razvoja. To je slučaj novog projekta BlueSky suosnivača Twittera Džeka Dorsija (Jacka Dorseyja) koji je krajem oktobra tvrdio da ima 30.000 osoba na listi čekanja nakon samo 48 sati ili projekta Cohost koji obećava da se osobni podaci njegovih korisnika nikada neće prodavati.

Etabliranim platformama poput Tumblra, stranice za mikroblogiranje ili aplikacije Clubhouse za audio chat ponovno je porasla popularnost. I nekoliko drugih startup-ova privlači pozornost, uključujući Counter Social i Tribel Social. Tu su još desničarske stranice Gab, Parler ili Truth Social, platforma koju je pokrenuo bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump).

Te stranice pozicionirale su se kao konzervativna alternativa Twitteru puno prije nego što ga je Mask preuzeo. Očekuje se povratak Trampa na Twitter ubrzo nakon američkih izbora na sredini mandata u utorak pa će sudbina financijski ugroženog Truth Sociala postati neizvjesna. 

Nema naznaka

Za sad nema naznaka da će se alternative Twitteru moći natjecati s novom Maskovom firmom, a kamoli je nadmašiti. 

Mask je jučer u tvitu čak uvjeravao da se "broj korisnika Twittera značajno povećao u cijelom svijetu od najave dogovora", ali nije naveo nikakve brojke.

- A ovo su tek prvi dani. Kako Twitter bude postajao najpouzdaniji izvor istine, bit će nezamjenjiv - naglasio je. 

Tek treba vidjeti hoće li najistaknutije ličnosti Twittera (slavne osobe, sportaši i političari) ostati na toj platformi ili će se vratiti na one s još većom publikom poput Facebooka, Instagrama ili TikToka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.