IZBORI U SAD

Milioni Amerikanaca biraju novi saziv Kongresa

Sposobnost Bajdena da donosi zakone bit će poremećena ako republikanci zauzmu Dom, kao što većina projekcija pokazuje

Džo Bajden i Donald Tramp. AP

H. J. I.

8.11.2022

Milioni Amerikanaca će danas glasati na izborima na sredini mandata, a odnos snaga u Kongresu je u pitanju. Cijeli Predstavnički dom američkog Kongresa, oko trećine Senata i ključnih guvernera država se biraju.

Predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), demokrata, i bivši predsjednik Donald Tramp (Trump), republikanac, iznijeli su svoje završne riječi na konkurentskim skupovima.

Sposobnost Bajdena da donosi zakone bit će poremećena ako republikanci zauzmu Dom, kao što većina projekcija pokazuje. Demokrate trenutno kontrolišu Bijelu kuću i - sa vrlo tankim marginama - oba doma Kongresa.



"Vaš trenutak da branite demokratiju"

Stranka na vlasti obično gubi u prosjeku dvadesetak mjesta na međuizborima, koji padaju na sredini od četiri godine mandata predsjednika.

Iako Bajdenov reizbor nije danas, privremeni mandati se često doživljavaju kao referendum o predsjedničkom rukovodstvu.

Uprkos ispunjenju obećanja da će sniziti cijene lijekova na recept, proširiti čistu energiju i obnoviti američku infrastrukturu, Bajden je vidio kako njegova popularnost pati nakon najveće inflacije u posljednje četiri decenije, rekordnih ilegalnih prelazaka na granici između SAD i Meksika i zabrinutosti birača zbog kriminala.

Politički udar demokrata u utorak mogao bi ohrabriti žamor unutar stranke o tome treba li se Bajden, koji ovog mjeseca puni 80 godina, kandidirati za reizbor 2024. godine.

Bajden je u Merilindu u ponedjeljak navečer prisustvovao kampanji za Vesa Mura (Wes Moore), za kojeg se očekuje da će ući u historiju kao treći crni guverner ikada izabran u SAD-u.

- Danas se suočavamo sa prelomnom tačkom - rekao je Bajden oduševljenoj publici na historijskom afroameričkom univerzitetu izvan Vašingtona i dodao:

- Znamo da je naša demokratija ugrožena i znamo da je ovo vaš trenutak da je branite.

Prema podacima BBC-jevog američkog partnera, CBS Newsa, više od polovine republikanskih kandidata za privremene izbore izazvalo je sumnju u integritet izbora za Bijelu kuću 2020., ponavljajući Trampove lažne tvrdnje o široko rasprostranjenoj prijevari.


Tramp najavio veliku objavu

Tramp je uoči izbornog dana održao završni skup u Ohaju zajedno sa republikanskim kandidatom za Senat JD Vanceom.

Bivši predsjednik, koji je neslužbeno spominjao svoj povratak u Bijelu kuću 2024., rekao je da će dati "veoma veliku najavu" na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi 15. novembra.

On je okupljenima rekao:

- Ako podržavate pad Amerike, onda morate, apsolutno morate glasati za radikalnu ljevicu, lude ljude. Ako želite da zaustavite uništavanje naše zemlje, onda sutra morate glasati za republikance u ogromnom crvenom talasu.

Trampova stranka treba da osvoji samo pet mjesta da bi promijenila Predstavnički dom i jedno mjesto da bi preuzela ravnomjerno podijeljen Senat.

Nestranački posmatrači izbora predviđaju da će republikanci pokupiti otprilike 15-25 mjesta u Domu od 435 mjesta.


Republikanci obećali pokrenuti istrage o Bajdenovoj administraciji

Ali bitka za gornji dom Kongresa mogla bi ići na bilo koji način, prema većini političkih prognoza, i očekuje se da će se svesti na žestoke trke u Pensilvaniji, Džordžiji, Nevadi i Arizoni.

Ukoliko republikanci osvoje Dom, obećali su da će prekinuti istragu koju predvode demokrate o prošlogodišnjim neredima na Kapitolu i pokrenuti istrage o Bajdenovoj administraciji.

Kevin Mekarti (McCarthy), koji bi vjerovatno postao republikanski predsjednik Predstavničkog doma - što bi ga postavilo na drugo mjesto u predsjedništvu - odbio je da isključi postupak opoziva.

Bajdenova moć da imenuje sudije ili administrativna mjesta u naredne dvije godine bila bi ozbiljno smanjena ako republikanci osvoje Senat.

Već je dato više od 43,5 miliona prijevremenih glasova, prema Američkom izbornom projektu.

No, možda će proći dani ili sedmice prije nego što bude jasno da li su utrke blizu, jer neke države dozvoljavaju objavljivanje glasačkih listića na dan izbora, a moglo bi doći i do ponovnog brojanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.