VLASNICA IMPERIJE NAKITA

Misteriozna smrt bogatašice: Pala s kruzera u more, njenom partneru trebalo 20 sati da prijavi nestanak

Stručnjaci se pitaju kako je Ertek, visoka samo 157 centimetara, pala preko zaštitne ograde ispred njene kabin

Na čelu Tiffanyja u Turskoj bila je više od 20 godina. cumhuriyet.com.tr06 Kasım 2022 Pazar, 10:22

Z. K.

8.11.2022

Bogatašica koja je vlasnica "Tiffanyjeve" imperije nakita u Turskoj preminula je nakon što je pala s kruzera "Norwegian Spirit" tokom krstarenja kod Tahitija, a kasnije je otkriveno da su iz njene kabine nestali vrijedni dragulji. Njenom partneru trebalo je čak 20 sati da prijavi njen nestanak, prenosi Daily Mail.

Dilek Ertek, bogata 71-godišnjakinja koja je vlasnica Tiffanyjeve franšize u Turskoj, umrla je nakon što je na odmoru pala s kruzera. Na čelu Tiffanyja u Turskoj bila je više od 20 godina.


Nestao vrijedan nakit

Turske novine Sabah objavile su da je njena porodica od policije zatražila da istraže njenog partnera iz Švicarske, koji je s njom bio na odmoru.

Njen sin Gokce Atuk kaže da je iz sefa u njenoj kabini nestao vrijedan nakit. Nadzorne snimke pokazuju da je u more pala oko 3 sata u noći, ali njen partner nestanak je prijavio tek 20 sati nakon toga.

Stručnjaci se pitaju kako je Ertek, visoka samo 157 centimetara, pala preko zaštitne ograde ispred njene kabine. Posada broda njenog je partnera zadržala na promatranju dok nisu pristali u Tahitiju tri dana nakon incidenta. Policija u Tahitiju navodno ga je ispitala i nakon toga pustila na slobodu zbog nedostatka dokaza. On se nakon toga vratio u Švicarsku.

Ertek se na brod ukrcala 24. oktobra na otoku Papeete u Francuskoj Polineziji kako bi 5. novembra u Bori Bori proslavila svoj rođendan. Putovanje je trebalo završiti u Honoluluu na Havajima


Potraga za tijelom

Potraga za njenim tijelom organizirana je odmah nakon što je prijavljen njen nestanak, ali bez uspjeha. Snimke nadzornih kamera trenutno se proučavaju, a već su potvrdile da je oko 3 sata netko s broda pao u more, prenose turski mediji. Navodno, istraga nije bila dobro provedena jer službe s Tahitija nisu dobro pretražile njenu kabinu.

No, advokati Ertek tvrde da su za istragu bile zadužene službe Tahitija jer su bili najbliža luka u trenutku kada se sve to dogodilo. Njeni advokati navodno će tužiti brodskog operatera. Gokce Atuk je navodno otišao na Tahiti kako bi pomogao u potrazi, koja je sada zaustavljena, što ga je natjeralo da pravdu za svoju majku potraži pravnim putem.

Kapetan Mustafa Can navodno je izjavio da je "teško pasti s ove vrste putničkog kruzera".

Dilek Ertek rođena je u Istanbulu, a diplomirala je na odjelu za arhitekturu Univerziteta Mimar Sinanu. Dijamante je nastavila proučavati na Gemološkom institutu Amerike u New Yorku, a krajem 1995. otvorila je prvu Tiffany trgovinu Istanbulu. Distributerka za Tiffany & Co u Turskoj je bila više od 20 godina.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.