RON DESANTIS

Popularni guverner Floride: Podržava ga Elon Mask, a od njega sada drhte i Tramp i Bajden

Pobjeda u utrci za guvernera DeSantisu daje vjetar u leđa za potencijalnu utrku za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. godine

De Santis: Republikanska zvijezda. Reuters

D. H.

9.11.2022

Glasači na Floridi dali su republikancu Ronu DeSantisu drugi mandat za guvernera te države. Nakon prebrojanih 99 posto glasova, DeSantis je dobio podršku 59,5% birača, odnosno više od 1,5 miliona glasova više od njegova protukandidata, demokrate i bivšeg guvernera Floride Čarlija Krista (Charlie Crist).

Pobjeda u utrci za guvernera DeSantisu daje vjetar u leđa za potencijalnu utrku za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. godine. DeSantis je prvi put izabran za guvernera 2018., nakon što ga je podržao tadašnji predsjednik Donald Trump.


Najozbiljnija prijetnja

U svom prvom mandatu, DeSantis je dobio ogromnu podršku Taumpovih pristaša zbog žestokih napada na Bidenovu administraciju. Njegova popularnost je toliko narasla da je sada postao prijetnja i samom Trampu, koji bi sljedeće sedmice mogao službeno najaviti kandidaturu za predsjedničke izbore 2024. godine.

Koliko “republikanska zvijezda u usponu” ugrožava Trampa, najbolje se vidi iz njegovih izjava. Trump je nekoliko sati prije izbora ‘zaprijetio‘ DeSantisu da će objaviti nimalo laskave informacije o 44-godišnjaku. I to ako uđe u utrku za republikanskog predsjedničkog kandidata.

- Ne znam takmiči li se. Mislim da, ako to odluči, da bi mogao jako pogriješiti. Mislim da bi to bila pogreška. To ne bi bilo dobro za stranku. Mogao bih vam reći stvari o njemu koje nisu baš laskave. Znam o njemu više nego iko. Osim, možda, njegove supruge”, rekao je Trump za Fox News.

Bivši američki predsjednik nije dao više detalja o navodnim štetnim informacijama koje ima o DeSantisu. Nakon što je zaprijetio svom potencijalnom protivniku, Trump je zanijekao da je u svađi s guvernerom Floride. Na nedavnom skupu u Pennsylvaniji, Trump je DeSantisu dao i blago pogrdni nadimak.

“Evo anketa: Trump je na 71. Ron DeSanctimonious na 10 posto”, rekao je Trump, opisujući ankete, “Mike Pence na sedam – oh, Mikeu ide bolje nego što sam mislio.”


Učitelj historije

DeSantis je po zanimanju učitelj historije, ali je predavao samo godinu dana te je nakon toga otišao na pravni fakultet na Harvardu. Tokom druge godine studija na Harvardu, DeSantis je stupnio na funkciju oficira u američkoj mornarici.

Tokom svoje aktivne službe, DeSantis je podupirao operacije u zatočeničkom centru u zaljevu Guantanamo na Kubi. Raspoređen je u Irak kao savjetnik zapovjednika SEAL-a američke mornarice u podršci misiji SEAL-a u Faludži, Ramadiju i ostatku pokrajine Al Anbar.

Nakon aktivne službe, DeSantis je radio kao savezni tužitlac. U Kongresu SAD-a prvi put ulazi 2012. godine, kao predstavnik SAD-a za šesti okrug Floride. Guverner Floride postaje 2018. godine-


Protivnik covid restrikcija

Iako Florida ima 12. najveću stopu smrtnosti od covida-19 u SAD-u, za mnoge stanovnike Floride, on je zbog svojih postupaka tokom pandemije postao “nacionalni heroj”.

DeSantis se u prvom mandatu suprotstavio Bidenovoj politici u vezi s covidom i učinio medicinskog savjetnika Bijele kuće Entoniaj Faučija (Anthonyj Fauci) glavnom metom kritika. Također se suprotstavio politici koja zahtijeva vakcinisanje protiv covida i nošenje maski za lice.

U isto vrijeme, DeSantis tvrdi da je bio u pravu što je otvorio privredu puno prije ostatka SAD.

- Florida je bila utočište zdravog razuma kad je svijet poludio”, rekao je DeSantis na jednom od skupova. “Stajali smo kao citadela slobode za ljude širom ove zemlje i svijeta.”

Otvaranje zemlje, koja ovisi o turizmu i uslužnim djelatnostima, stavilo je DeSantisa u jači položaj danas i kreiralo njegov imidž kao “branitelja slobode”.


Otpor „woke kulturi“

Osim covida, DeSantis je također postao poznat kao veliki protivnik “woke” ideologije. Guverner Floride je potpisao zakonske mjere koje ograničavaju način na koji javne škole podučavaju učenike o rasi, seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu. Te su ga mjere dovele u sukob s lokalnim školskim okruzima i saveznom obrazovnom politikom. Ali su i podigle njegov izgled za potencijalnog predsjedničkog kandidata, zbog čega je čest gost na Fox Newsu.

DeSantis je također bio glasni kritičar Bajdenove administracije po pitanju imigracije. Optužujući je da ne čini dovoljno da zaustavi protok migranata preko južne granice SAD-a. U septembru je DeSantis platio da se avionom preseli gotovo 50 migranata iz Teksasa na Martha‘s Vineyard u Massachusettsu. Demokrati i grupe za prava imigranata osudili su taj transport migranata kao politički trik kojim je DeSantis iskoristio ljude kao pijune. No, među konzervativnim republikancima, taj je potez naišao na odobravanje.

U sedmicama koji su prethodili utrci, DeSantis je odustao od političkih napada dok je uragan Ian razorio jugozapadnu Floridu. To što se odlučio u potpunosti baviti uraganom i planom za pomoć stradalim zajednicama donijelo mu je veliku prednost jer je sedmicama bio na naslovnicama svih novina u SAD-u.

DeSantisova pobjeda još je jedan znak da je Florida, koja se dugo smatrala ‘swing‘ državom, sada čvrsto pod kontrolom republikanaca. Prošlo je 28 godina otkako je demokrat izabran za guvernera Floride.


Podrška Maska

Ilon Mask: Podrška DeSantisu. Agencije

Izvršni direktor kompanije Tesla, Ilon Mask (Elon Musk), rekao je u junu da bi mogao da podrži guvernera Floride Rona De Santisa na izborima za predsjednika 2024. godine .


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.