REAKCIJE

Bijela kuća pozdravila izuzetnu pobjedu Ukrajine: Ovo će imati strateške posljedice

Rusko povlačenje iz Hersona imat će šire strateške implikacije, što uključuje i smanjenje dugoročne ruske prijetnje ostalim južnim ukrajinskim gradovima poput Odese, kazao je Bajdenov savjetnik

Salivan: Značajan trenutak. Twitter

Piše: E. Ma.

12.11.2022

Bijela kuća pozdravila je, kako je navedeno, izuzetnu pobjedu Ukrajine u gradu Hersonu, koji je oslobođen od ruske vojske nakon gotovo devetomjesečne okupacije.

- Izgleda da su Ukrajinci upravo ostvarili izuzetnu pobjedu. Jedini regionalni glavni grad kojeg je Rusija okupirala tokom rata sad je opet pod ukrajinskom zastavom. To je stvarno izuzetno - rekao je novinarima na summitu ASEAN u Kambodži Džejk Salivan (Jake Sullivan), savjetnik američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) za nacionalnu sigurnost.


Salivan je rekao da će rusko povlačenje iz Hersona imati "šire strateške implikacije", što uključuje i smanjenje dugoročne ruske prijetnje ostalim južnim ukrajinskim gradovima poput Odese.

- Ovo je značajan trenutak za koju je zaslužna upornost i vještina Ukrajinaca, koje neumorno podržavaju SAD i naši saveznici - dodao je Salivan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.