OTPOR REŽIMU

Zašto je iranska reprezentacija ignorisala svoju himnu na ceremoniji u Sarajevu?

Mnogi Iranci smatraju “Ey Iran”, pjesmu koja veliča iransko tlo i njegovu historiju, pravom nacionalnom himnom

Reprezentacija Irana u sjedećoj odbojci. Agencije

Piše: D. H.

12.11.2022

Reprezentacija Irana u sjedećoj odbojci savladala je domaćina, reprezentaciju Bosne i Hercegovine, u sinoćnoj završnici Svjetskog prvenstva rezultatom 3:0, a ceremoniju dodjele odličja obilježila je nesvakidašnja situacija.

Naime, kako pišu iranski mediji u dijaspori, reprezentacija ove zemlje u sjedećoj odbojci pridružila se drugim iranskim timovima koja je odbila pjevati nacionalnu himnu prije ili poslije utakmice, u znak otpora protiv režima protiv kojeg se sedmicama održavaju protesti širom zemlje.

Tako su pobjednici ovog turnira ostali nijemi kada je intonirana državna himna tokom ceremonije dodjele medalja u Sarajevu. Iranci su također nijemo saslušali himnu i pred početak finalne utakmice.

Prethodno su isti stav zauzeli članovi nogometne i košarkaške reprezentacije Irana.

Kako pojašnjava Iranwire, iranska državna himna veliča Islamsku Republiku i njezine utemeljitelje. Mnogi Iranci smatraju “Ey Iran”, pjesmu koja veliča iransko tlo i njegovu historiju, pravom nacionalnom himnom.


Val protesta zahvatio je Iran nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra u pritvoru moralne policije. Tokom demonstracija, žene su viđene kako mašu i pale marame, koje su obavezne prema iranskim konzervativnim pravilima odijevanja.

Iranska penjačica Elnaz Rekabi izazvala je kontroverze prošlog mjeseca nakon što se na međunarodnom takmičenju u Južnoj Koreji pojavila bez marame. Kasnije je rekla da je taj potez bio “nenamjeran”.

Sigurnosne službe pokrenule su žestoko gušenje uglavnom mirnih protesta u kojima je ubijeno najmanje 300 ljudi, uključujući 40 djece, prema jednoj organizaciji za ljudska prava. Hiljade ljudi je uhapšeno ili pritvoreno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.