MINISTAR NJEMAČKE

Habek poručio Kini: Jesmo otvoreno tržište, ali nismo glupi

I pored toga, naravno, želimo da imamo trgovinske odnose sa Kinom, dodao je Habek

Robert Habek odgovorio Kinezima. AP Photo/Michael Sohn

A. O. / DW

15.11.2022

Njemačka mora diverzificirati svoje poslovne interese u Aziji kako bi smanjila ovisnost o Kini, rekao je ministar ekonomije Robert Habek (Habeck) za DW u Singapuru. Rekao je da je rat u Ukrajini pomogao da se pokaže potreba za diverzifikacijom.

- Naravno, zainteresovani smo za trgovinu sa Kinom, ali ne za glupu trgovinu sa Kinom - rekao je njemački ministar Robert Habek za DW u nedelju u Singapuru.


Zaštita infrastrukture

Govoreći na marginama konferencije na kojoj se istražuju načini za diversifikaciju njemačkih poslovnih investicija u Aziji, Habek je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu pokazala Berlinu i svijetu opasnosti od pretjeranog oslanjanja na pojedinačne trgovinske partnere.

Habek je osporio da je stav Njemačke prema Kini i dalje donekle konfuzan, jer su političari posljednjih mjeseci dali oprezniji ton, imajući u vidu činjenicu da Kina ostaje drugo najveće njemačko izvozno tržište i njen najveći izvor za uvoz.

- Opća strategija je potpuno jasna. Želimo da zaštitimo našu kritičnu infrastrukturu. Želimo da zaštitimo naše sektore u kojima se razvijaju kritična dobra i znanje. I pored toga, naravno, želimo da imamo trgovinske odnose sa Kinom. To nije razdvajanje - rekao je ministar.

Ovdje je Habek rekao da je njemački pristup bio nešto mekši od američkog.


Oštrije riječi

- Znam da SAD ponekad govore oštrije riječi, a to nije naš način. Dakle, tamo gdje je neproblematično, nije problem imati trgovinu s Kinom. Ali u problematičnim područjima moramo biti oprezniji nego što smo bili prije - izjavio je on. 

Njemačka vlada je ove sedmice zaustavila dvije kineske kupovine kompanija u industriji poluvodiča ili kompjuterskih čipova, rekavši da riskiraju gubitak znanja u kritičnom sektoru u kojem Peking ubrzano širi svoj utjecaj.

- Roba koja dolazi iz kritičnih sektora kao što su telekomunikacije, energetski sektor, čipovi i poluvodiči mora biti zaštićena. To ne znači da nema mogućnosti za poslovanje. Ali moramo voditi računa da imamo (svoj) suverenitet u ovoj oblasti. I ovako se sada ponašamo - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.