PODNIJELI ZAHTJEV ZA NATO

Finska namjerava uložiti 139 miliona eura za postavljanje ograde na granici s Rusijom

Nordijska zemlja je u junu najavila da će izgraditi barijere duž dijelova svoje granice s Rusijom u pokušaju jačanja odgovora protiv hibridnih prijetnji

Finska diže rampu. Tommi Parkkinen / Yle

A. Č.

17.11.2022

Finska vlada predložila je u četvrtak da se izdvoji 139 miliona eura za izgradnju ograda duž dijelova državne granice s Rusijom, ispunjavajući obećanje dato nakon invazije Moskve na Ukrajinu u februaru ove godine.

Finska, koja je podnijela zahtjev za članstvo u zapadnom vojnom savezu NATO-u, ima historiju ratova s ​​Rusijom, ali je šumom obrasla granica još uvijek označena samo tablama većim dijelom svoje dužine od oko 1.300 kilometara.


Nordijska zemlja je u junu najavila da će izgraditi barijere duž dijelova svoje granice s Rusijom u pokušaju jačanja odgovora protiv hibridnih prijetnji kao što je potencijalni masovni priljev tražitelja azila.

Nacrt zakona o pripravnosti, iako osporavan u smislu pravila Evropske unije o azilu, usvojen je u julu velikom većinom glasova što parlamentu omogućava ubrzano donošenje zakona, podsjeća Reuters.

Granična državna služba najavila je da u konačnici namjerava izgraditi između 130 i 260 kilometara dugu ogradu, pokrivajući od 10 do 20 posto ukupne dužine, fokusirajući se prvenstveno na granične prijelaze i područja u jugoistočnoj Finskoj.

Finska većinska vlada lijevog centra suočit će se s općim izborima početkom sljedeće godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.