NEVJEROVATNO

U Belgiji zaplijenjeno više kokaina nego što se može uništiti

Došlo je do nekog uskog grla jer je puno droge zaplijenjeno, a u upotrebi je samo jedna spalionica, rekao je Van Kvikenborn

Zaplijenjen kokain. ILUSTRACIJA / TWITTER

A. O.

20.11.2022

Više kokaina nego što se može uništiti zaplijenjeno je u Belgiji.

- Došlo je do nekog uskog grla jer je puno droge zaplijenjeno, a u upotrebi je samo jedna spalionica - rekao je ministar pravde Vinsent Van Kvikenborn.

On je dodao da se paketi droge ne mogu spaljivati odjednom, na gomili jer će to zagušiti filtere u spalionici. Prema njegovim riječima, samo 1.000 kilograma ili najviše 1.500 kilograma može se spaliti odjednom.

Prema nekim procjenama, više od 100 tona kokaina, vrijednosti koja premašuje oko pet milijardi eura, presretnuto je u luci Antverpen ove godine. Prošle godine zaplijenjeno je 90 tona droge.


Tajna lokacija

Belgijska carinska služba kaže da je brzo uništenje zaplijenjene droge veliki izazov.

- Zbog tehničkih limita licenciranih spalionica i ekoloških standarda moramo da koristimo više spalionica -rekao je portparol službe Fransis Adins, prenosi RT.

Radi se o velikim količinama te je zato potrebno dodatno vrijeme.

Za korištenje spalionice potrebna je prethodna najava i zahtjev. Kako bande ne bi upale na lokaciju gdje se nalaze spalionice, lokacija je tajna.



Carinski službenici

U jednom kontejneru u luci Antverpen u oktobru, carinski službenici otkrili su skoro osam tona kokaina.

Droga vrijednosti više od 200 miliona evra bila je sakrivena u isporuci banana iz Ekvadora. Vlasti su dozvolile da droga bude isporučena na konačnu destinaciju u Holandiji što je dovelo do hapšenja četiri lica.

Rekordna količina kokaina zaplijenjena je u luci Antverpen 2020. godine, što je ujedno bila i najveća u Belgiji.

U pet kontejnera metalnog otpada iz Gvajane pronađeno je 11,5 tona kokaina u vrijednosti od 900 miliona evra. Među uhapšenima bili su i pripadnici policije i lučki radnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.