OPERACIJA "KANDŽA-MAČ"

Safet Mušić za "Avaz": Turska pokazala odlučnost u borbi protiv PKK

SAD i saveznici sigurno ne podržavaju vojne akcije usmjerene protiv kurdskih snaga, ali vjerovatno i turska strana pažljivo bira mete, kao i područja na koja vrši napade

Safet Mušić: Tu su SAD okrenute na saradnju sa kurdskim snagama. AVAZ

Piše: A. Bajramović

20.11.2022

Ono što smo najavili prije šest dana dogodilo se jutros, nakon što je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Reccep Tayyip Erdogan) izdao naredbu za otpočinjanje operacije "Kandža – Mač" u kurdskim regijama u Siriji i Iraku. Prema saopćenju Ministarstva odbrane Turske, u napadima na skloništa, bunkere, pećine, tunele, skladišta municije, štabove i kampove za obuku PKK danas je uništeno najmanje 89 meta.

- Kao što smo i predvidjeli Turska je žestoko odgovorila na teroristički napad u Istanbulu, tako što su izvedeni zračni udari na položaje PKK u Siriji i Iraku. Također su poduzete akcije na privođenju i istragama u više turskih gradova osoba za koje se sumnjiči da su povezane sa PKK. Osnovni cilj ovakvih napada je da se pokaže odlučnost države Turske u smislu borbe protiv grupa koje su proglašene terorističkim, uz činjenicu da su turske obavještajne službe pokazale sposobnost da lociraju položaje oružanih grupa koje se bore pod okriljem PKK – kaže za "Avaz" stručnjak za sigurnost Safet Mušić, koji je angažman turske vojske u Siriji najavio dan nakon terorističkog napada na šetalištu Istiklal u Istanbulu. Podsjetimo, u napadu je poginulo šest, a ranjena je 81 osoba.

Za sukob između Turske i PKK kaže da je kroz historiju prolazio različite faze, ali da i na te odnose u velikoj mjeri utiču globalna kretanja, te interesi vladajuće političke strukture u Turskoj. Neka vrsta mirovnih pregovora u ovom trenutku nije moguća, jer Turska kao regionalna sila ne gleda blagonaklono na angažman međunarodnih posrednika.

- U tom kontekstu odnosi SAD i Turske su više nego izazovni u zadnjih desetak godina. Središte geopolitičkih previranja je trenutno na Ukrajini i Pacifiku, tako da su SAD težišno okrenute na ova dva područja, ali dio vojnih snaga i obavještajne kapacitete SAD su ipak zadržale i u Siriji i Iraku, kako bi bile prisutne i pratile situaciju direktno na terenu. Tu su SAD okrenute na saradnju sa kurdskim snagama koje drže pod kontrolom područja u Iraku i Siriji. Osim njih kurdske snage su podržane i od EU i Njemačke. SAD i saveznici sigurno ne podržavaju vojne akcije usmjerene protiv kurdskih snaga, ali vjerovatno i turska strana pažljivo bira mete, kao i područja na koja vrši napade. To govori da se tursko - američki odnosi i dalje nalaze na istom nivou, koji omogućava geostratešku saradnju i saradnju u okviru NATO-a, dok se može pretpostaviti da saradnja na operativnom i taktičkom nivou nailazi na stalne izazove – ističe Mušić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.