OLUJA POČELA U 4 SATA

Katastrofa u Italiji: Klizište progutalo zgrade i automobile, stradalo osam ljudi, traga se za 13

Potraga za nestalim ljudima je u toku, a strahuje se da bi brojke mogle da rastu

Otok Iskija. Twitter

Piše: E. Ma.

26.11.2022

Trinaest osoba se vodi kao nestalo na italijanskom otoku Iskija nakon što je klizište izazvano jakom kišom zatrpalo neke zgrade i automobile.

Italijanska vatrogasna brigada objavila je na Twitteru da je oluja počela u četiri sata ujutro i izazvala poplave i klizišta na vulkanskom otoku u Tirenskom moru oko 30 kilometara od Napulja.

Potraga za nestalim ljudima je u toku, a strahuje se da bi brojke mogle da rastu. Ministar Mateo Salvini rekao je da je osam osoba stradalo, dok vlada izražava solidarnost sa pogođenim stanovništvom.

Kako prenose italijanski mediji, ima nestalih, uključujući porodicu koju čine muž, žena i beba i djevojka od 25 godina. 

Vatrogasna brigada nije iznijela detalje o broju nestalih, a navela je i poteškoće u dolasku na otok motornim čamcima i helikopterima zbog lošeg vremena.


Vlasti apeliraju na građane da ne napuštaju domove. Tamošnji vatrogasci su objavili su i da su uspjeli da spasu dvije osobe koje su se nalazile u automobilu koji je upao u more.

Kamenje je padalo sa planine, tok je zatrpao neke kuće i odvukao automobile do mora. Srušilo se 10 zgrada.

Ministar civilne zaštite Nelo Musumeci rekao je da je na Iskiji pala velika količina kiše.

- Stalno pratimo razvoj situacije. Šta možemo reći, ogromno klizište uzvodno od Kazamicole zahvatilo je nekoliko domova. Ukupan broj nestalih osoba definira koordinacija Prefekture, koja je također u vezi sa svim gradonačelnicima otoka za preventivnu evakuaciju drugih porodica - rekao je Musumeci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.