BUNT GRAĐANA U KINI

Protest protiv Covid mjera prerastao u nešto više: "Dole, partija", "Dole, Si Đinping"

U trenutku dok enormnom brzinom rastu brojke oboljelih od koronavirusa, Kinezi ne žele novi lokdaun

Protesti građana širom Kine. Screenshot

E. Ma.

27.11.2022

U brojnim kineskim gradovima građani su izašli na ulice kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog politike "nulte tolerancije" protiv Covid-19, te se protive novom lokdaunu. 

Društvene mreže preplavili su snimci okupljenih građana iz velikog broja gradova, koji su protiv Covid mjera i zaključavanja, u trenutku kada Kina bilježi veliki broj oboljelih i hitno grade nove karantine i bolnice. 

Protest protiv Covid mjera prerastao je u mnogim gradovima u protest protiv vlasti. Na snimcima iz Šangaja čuju se povici "Dole, partija", "Dole sa Si Đinpingom". 


Prema nekim procjenama okupilo se između 500 i 1.000 nezadovoljnih građana ovog višemilionskog grada, a demonstranti su bili okruženi policijom sa svih strana.

Inače, pobune i sukobi počeli su prije sedam dana u jednoj tajvanskoj fabrici, gdje se 100.000 radnika zbog neisplaćenih plaća i uvođenja karantina sukobilo sa policijom.


Kineski predsjednik Si Đinping nedavno je započeo svoj treći desetogodišnji mandat na čelu države i Komunističke partije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.