POJAČAO SIGURNOST

Lukašenko strahuje za svoj život: Ministra Bjelorusije navodno otrovali u Kremlju

Za sada nije poznato da li je bolovao od neke hronične bolesti, a zvanični izvještaj navodi da je preminuo od srčanog udara

Lukašenko: Pojačao sigurnost. AP

A. O. / Daily Mail

28.11.2022

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makei navodno je otrovan u tajnoj operaciji Kremlja. Prema izvještajima se navodi da su ga tajni kontakti sa Zapadom koštali, kao i protivljenje da Bjelorusija postane dio Putinove Rusije.

Snimak koji je objavljen prikazuje Makejeva u vojnom avionu prošle sedmice, neposredno pred njegovu smrt. 

Za sada nije poznato da li je bolovao od neke hronične bolesti, a zvanični izvještaj navodi da je preminuo od srčanog udara. 

Bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka je smrt ministra duboko potresla, te sada strahuje za vlastitu sigurnost, prenosi Daily Mail.

Kako prenosi Daily mail navodno je predsjednik Bjelorusije naredio da se zamijeni njegova posluga uključujuči i kuhare i stražare.

Svojoj djeci je osigurao dodatnu zaštitu. 

Leonid Nevzlin, rusko-izraleski oligarh i kritičar Putina iznio je tvrdnju da je Makei otrovan specijalnom operacijom ruskog FSB-a.

Nevzlin je citirao izvore "bliske ruskim tajnim službama" kako smrt izazvana trovanjem izaziva kliničku sliku koja odgovara srčanom ili moždanom udaru. Bjeloruski ministar je trebao učestvovati na sastanku OSCE-a ove sedmice u Poljskoj gdje se trebao sastati sa zapadnim političarima, dok je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu zabranjen dolazak na ovaj sastanak.

- Smrt Makeia, drugog najvažnijeg čovjeka u državi, uzrokovala je paniku u bjeloruskim političkim krugovima, no najviše je šokiralo diktatora Lukašenka. Naredio je da se zamijene svi njegovi kuhari, sluge i stražari, a njegovoj je djeci osigurana dodatna zaštita. Diktator ne vjeruje nikome - stoji u objavi Nevzlina.

Aleksandar Lukašenko strahuje da Vladimir Putin za njega sprema "veličanstvenu" sahranu, te je pritisak na Bjelorusiju sve veći kako bi se aktivno uključili u rat protiv Ukrajine. 

Makejeva smrt prekinula je odnose Bjelorusije sa Zapadom navodi disidentski ruski kanal General SVR na Telegramu.

Makei je uvjerio zapadne saveznike da Putin Lukašenka drži kao taoca te da je prisiljen činiti nepopularne postupke pod pritiskom ruskog predsjednika. Ruski opozicioni političar Lev Shlosberg je rekao da je gotovo nemoguće povjerovati u prirodni uzrok smrti Vladimira Makeia.

Sergej Markov, proruski analitičar je također rekao da su kuhari i posluga u Lukašenkovoj rezidenciji smijenjeni, ali je dodao da su bjeloruske vlasti odbacile tezu da je Makei otrovan.

Prije antivladinih protesta 2020. godine, Makei je bio jedan od vodećih figura koje su se zalagale za poboljšanje bjeloruskih odnosa sa Zapadom, te je kritikovao Rusiju. Mišljenje je promijenio nakon početka protesta, te je tvrdio da su organizovani od strane zapadnih agenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.