POSTEPENO UKIDANJE

Svjetska zdravstvena organizacija mijenja ime majmunskih boginja: Ima rasističku konotaciju

SZO je ranije ove godine pokrenula javnu anketu kako bi pronašla novo ime za bolest

Tedros Adanom Gebreisus, lider Svjetske zdravstvene organizacije. Twitter

S. S.

28.11.2022

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopćila je danas da uvodi termin "mpoks" kao sinonim za majmunske boginje i apelovala na sve zdravstvene institucije da počnu da koriste taj izraz, jer trenutno ime bolesti ima "rasističku“ konotaciju.

- Oba imena će se istovremeno koristiti godinu dana, dok se termin "majmunske boginje" postepeno ukida - saopštila je SZO, prenosi Reuters.

SZO je ranije ove godine pokrenula javnu anketu kako bi pronašla novo ime za bolest. Jedan od prijedloga bio je ''Mpok'' koji je između ostalih iznijela muška zdravstvena organizacija REZO.

Direktor REZO-a Samuel Mirieljo je tada rekao da bi uklanjanje riječi "majmun“ pomoglo ljudima da shvate ozbiljnost zdravstvene situacije. Majmunske boginje otkrivene su 1958. godini i nazvane su po prvoj životinji koja je pokazala simptome.

Do ove godine su se uglavnom širile u zemljama u zapadnoj i centralnoj Africi. Do sada je, prema podacima SZO, 110 zemalja prijavilo oko 80.000 slučajeva zaražavanja i 55 smrtnih slučajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.