POMAMA U HOLIVUDU

Zbog TikToka razgrabljen lijek za dijabetičare: Najveća potražnja među starletama

Šuška se da je lijek Kim Kardašijan koristila kako bi izgubila kilograme

Lijek za dijabetes tipa 2 koriste za mršavljenje. Vive

Z. K.

4.12.2022

Originalno je zamišljen kao lijek za dijabetes tipa 2, a sada za njime vlada pomama u Holivudu. Riječ je o lijeku koji se u Velikoj Britaniji te Sjedinjenim Američkim Državama koristi u borbi protiv debljine.

Prema istraživanju proizvođača, danske farmaceutske firme Novo Nordisk, pacijenti su u roku od 68 sedmica izgubili prosječno 17 posto svoje sveukupne tjelesne mase, za razliku od pet do devet posto, što se postizalo starijim lijekom protiv debljine Metforminom, piše The Daily Mail.


Dostupan preko NHS-a

Semaglutid ili Ozempic, koji se ponekad uzima u obliku tablete, no mnogo češće injekcijom, u Velikoj je Britaniji za ljude koji pate od dijabetesa tipa dva dostupan preko NHS-a (Nacionalne zdravstvene službe), a može se nabaviti i kod privatnog ljekara te bez nadzora ljekara unutar raznih programa za mršavljenje (što doktori nikako ne preporučuju).

The Daily Mail članku je pridružio i ljekarsko upozorenje u kojem dr. Ellie Cannon pojašnjava kome je lijek namijenjen te objašnjava rizike uzimanja lijeka i opasnost uzimanja lijeka bez ljekarskog nadzora.


Lijek navodno koristila i Kim Kardašijan. Instagram

Magazin Variety nedavno je pisao "kako lijek zaslužuje govor zahvale na Emmyjima s obzirom na to koliko zvijezda ga je očito uzimalo", piše The Daily Mail. Šuška se da ga je Kim Kardašijan (Kardashian) koristila kako bi izgubila kilograme te stala u haljinu Merilin Monro (Marilyn Monroe) prigodom Met Gale, a hashtag #ozempic na TikToku broji 285 miliona pregleda.

Sva ta priča o spornome lijeku uzrokovala je povećanu potražnju te dovela do nestašice s obje strane Atlantika, što je potaknulo otpor prema influencerima i zvijezdama koji su halapljivo posezali za zalihama prije dijabetičara.

Farmaceutska industrija već je osmislila alternativni lijek, tirzepatid (ime brenda je Mounjaro), no Američka Agencija za hranu i lijekove (U.S. Food and Drug Administration) još ga nije odobrila kao lijek protiv debljine. Novo Nordisk je pak izdao saopćenje u kojem je poručio da će zalihe do kraja godine biti dopunjene.

Semaglutid, piše The Daily Mail, regulira razinu šećera u krv te imitira hormone želuca koji reguliraju apetit, one koji mozgu jave da smo gladni ili siti. Navode se i nuspojave, među kojima su mučnina, pankreatitis, žučni kamenci. U velikim dozama uzrokovao je i tumore štitnjače u štakora.


Nije rješenje za svakoga

- Semaglutid bih opisala kao primjer naučne pameti, no on nije rješenje za svakoga. Oko petina korisnika ne reagira na njega. Razlog tome je to što ljudsko tijelo teži povećanju mase pa kada gubiš na težini, tijelo čini sve da se vrati na svoj najviši indeks tjelesne mase. Ako pacijent u tri mjeseca ne ostvari napredak, skidam ga s lijeka - kaže endokrinologinja dr. Efthimia Karra.

- Pravi izazov je po gubitku kilograma spriječiti njihov povrat - komentirao je Tom Sanders, profesor nutricionizma pri univerzitetu King‘s College London, studiju o semaglutidu objavljenu 2021. godine u časopisu The New England Journal of Medicine.

- Lijek možda može biti kratkoročno koristan, no "mjere javnog zdravstva koje potiču promjene ponašanja poput redovne tjelesne aktivnosti i umjerenog unosa energije su i dalje potrebni - dodaje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.