"KRIVO FORMULIRALI ZAKON"

ICC odbacio prijedlog EU o formiranju posebnog tribunala za zločine u Ukrajini

Kan je priznao da ICC ne bi mogao procesuirati Putina za zločin agresije, ali bi se visokim zvaničnicima moglo suditi za ratne zločine ili genocid

ICC: Ne može procesuirati Putina. Twitter

S. S.

5.12.2022

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (ICC) osudio je u ponedjeljak prijedlog Evropske unije o osnivanju posebnog tribunala koji bi imao podršku UN-a za procesuiranje zločina u Ukrajini, rekavši da je njegov sud sposoban efikasno se baviti ratnim zločinima počinjenim tamo.

Karim Kan (Khan) odbio je plan koji je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen (Leyen) najavila prošle sedmice da se uspostavi poseban sud za procesuiranje ruske invazije na Ukrajinu.

Pokrenuta istragga

- EU je krivo formulirao zakon - izjavio je Kan novinarima, braneći sposobnost svoje institucije da krivično goni visokorangirane političke osobe.

ICC sa sjedištem u Den Hagu pokrenuo je istragu o ratnim zločinima u Ukrajini, ali ne može procesuirati zločin agresije - čin invazije na drugu zemlju - jer Ruska Federacija nije potpisnica Rimskog statuta, ugovora kojim je osnovan sud.

U svojoj je objavi von der Lejen navela da je ključno dobiti odobrenje od Ujedinjenih nacija kako bi se izbjegli problemi s imunitetom. Šefovi država, poput ruskog predsjednika Vladimira Putina, općenito se smatraju imunima od krivičnog progona dok su na dužnosti.

Von der Lejen je rekla da će EU raditi s međunarodnim partnerima kako bi dobila "najširu moguću međunarodnu podršku" za tribunal, dok će nastaviti podržavati ICC.

"Izbjegavati fragmentaciju"

Kan je priznao da ICC ne bi mogao procesuirati Putina za zločin agresije, ali bi se visokim zvaničnicima moglo suditi za ratne zločine ili genocid.

- Trebali bismo izbjegavati fragmentaciju i umjesto toga raditi na konsolidaciji - izjavio je Kan u obraćanju Skupštini država članica, godišnjem sastanku nadzornog tijela ICC-a.

Otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu 24. februara, njegove vojne snage optužene su za zlostavljanja u obimu od ubistava u kijevskom predgrađu Buča do smrtonosnih napada na civilne objekte, uključujući bombardovanje pozorišta u Mariupolju 16. marta, za koji istraga Associated Pressa utvrdila je da je u njemu vjerovatno ubijeno skoro 600 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.