VLASTI ŠUTE

Šta se dešava u Iranu: Nejasne poruke o ukidanju moralne policije

Do zabune može doći djelimično zbog nejasnih poruka koje šalje podijeljeni režim dok nastoji da uguši proteste

Sprema se generalni štrajk. WANA

Avaz.ba

6.12.2022

Iranski trgovci i vozači kamiona krenuli su u šetnju u skoro 40 gradova u ponedeljak nakon poziva na trodnevni nacionalni generalni štrajk dok vlada odbija da potvrdi riječi zvaničnika da je ukinuta moralna policija.

Umjesto toga iranske novine izvještavaju o porastu patrola, posebno u religioznim gradovima, koje zahtjevaju da žene nose hidžab, dok je policija, navodno, naredila menadžerima prodavnica da pojačaju ograničenja za hidžab.


Politički zatvorenici

Do zabune može doći djelimično zbog nejasnih poruka koje šalje podijeljeni režim dok nastoji da uguši proteste, prenosi Guardian.

Iran se već 11 sedmica suočava sa protestima i nemirima otkako je Mahsa Amini (22) umrla u policijskom pritvoru nakon što ju je uhapsila moralna policija. Kurdska iranska grupa za ljudska prava Hengav objavila je da se 19 gradova pridružilo štrajkačkom pokretu u zapadnom Iranu, gdje živi većina kurdskog stanovništva u zemlji.

Politički zatvorenici pozvali su na podršku trodnevnog štrajka, dok posteri na ulicama pozivaju da se štrajk poštuje. Vladini zvaničnici nastavljaju da tvrde da su protesti završeni, ali priznaju da su mnoge prodavnice zatvorene, kriveći za to zastrašivanje za koje kažu da će dovesti do krivičnih prijava.


U isto vreme političari, uključujući i i predsednika Ebrahima Raisija, rekli su da će u srijedu posjetiti univerzitete u Teheranu kako bi razgovarali o reformama sa studentima.

Kao znak da vlada ne ublažava pravila o hidžabu, poluzvanična novinska agencija Tasnim objavila je u ponedeljak da je zabavni park u trgovačkom centru u Teheranu zatvoren od strane pravosuđa jer njegovi operateri nisu pravilno nosili hidžab.

Medij Ham-Mihan objavio je da je moralna policija pojačala svoje prisustvo u gradovima izvan Teherana, gdje su snage bile manje aktivne u proteklim sedmicama.



Bez reakcija

Nejasnoće oko toga da li je moralna policija ukinuta pojavile su se kada je državni tužilac, Mohamed Jafar Montazeri upitan o ovim snagama na konferenciji.

- Moralna policija je ugašena tamo gdje je uspostavljena - rekao je on.

Zvanične vlasti Irana još uvijek nisu formalno reagirale na ove navode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.