PREDLOŽILE SAD

Iran je izbačen iz ženskog tijela Ujedinjenih naroda

29 glasova je bilo za, osam protiv dok je 16 bilo suzdržanih

Sa današnje sjednice. Printscreen

H. J. I.

14.12.2022

Iran je izbačen iz ženskog tijela Ujedinjenih naroda zbog suprotne politike prema pravima žena i djevojčica, što su predložile Sjedinjene Države nakon brutalnog suzbijanja protesta izazvanih smrću mlade žene u pritvoru. 

Ekonomsko i socijalno vijeće UN-a (ECOSOC) usvojilo je rezoluciju kojom se "s trenutnim učinkom uklanja Islamska Republika Iran iz Komisije za status žena do kraja mandata 2022-2026."


"Za žene, za život, za slobodu"

29 glasova je bilo za, osam protiv dok je 16 bilo suzdržanih.

Linda Tomas (Thomas), ambasadorica SAD pri UN-u je kazala da su danas imali priliku da urade nešto što je očigledno prava stvar. 

- Kolege i kolegice, u skladu s našim radom, glasovi su često komplikovani. Malo je, očigledno, tačnih i pogrešnih odgovora u diplomatiji. Ali danas imamo priliku da uradimo nešto što je očigledno ispravna stvar. Možemo djelovati u ovom trenutku da podržimo žene. Možemo djelovati u direktnom odgovoru na naše birače, globalnu zajednicu žena. Danas, molim vas da ovo bude jednostavno. Imamo iranske žene i aktivistkinje ovdje u sobi sa nama upravo sada. Hajde da uradimo dobro za njih. Hajde da uradimo pravu stvar prema ženama i devojkama širom svijeta. Glasajmo o uklanjanju Irana iz Komisije za status žena. Učinimo to za žene, za život i za slobodu - navela je.


Iran: Zahtjev SAD je potpuno ilegalan

Sa druge strane iz Irana kažu da je ovo urađeno protivpravno.

- Zahtjev SAD je potpuno ilegalan, jer je član Vijeća u potpunosti svjestan da ne postoji presedan u praksi Vijeća o ukidanju učešća izabranog člana u funkcionalnoj komisiji iz bilo kojeg drugog razloga. Niti je podržan od strane Pravilnika o radu Savjeta. Uprkos tome, jedan član, voljni član poznat po nepoštovanju Povelje UN-a i međunarodnog prava, namjerava da podnese svoj nezakoniti zahtjev za uklanjanje izabranog člana iz Komisije, samo na osnovu neosnovanih tvrdnji i izmišljenih argumenata putem izmišljenog i demonizujućeg narativa koji, ispostavilo se, postavlja opasan presedan i podriva vladavinu prava u sistemu UN-a - kazao je iranski ambasador u UN-u Amir Saeid.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.