OKUPIO PRISTALICE

Gradonačelnik Istanbula nakon izrečene presude: Ova odluka je sramota za tursko pravosuđe

To je najčvršći izraz činjenice da je pravosuđe pretvoreno u instrument za kažnjavanje neistomišljenika, istakao je Imamoglu

Imamoglu: Ova odluka je sramota za tursko pravosuđe. AP

H. J. I.

14.12.2022

Turski sud osudio je danas gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua, popularnog rivala turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), na više od dvije godine zatvora i izrekao zabranu obavljanja političkih funkcija zbog navodnog vrijeđanja članova državne izborne komisije.

Imamoglu je izjavio nakon izricanja presude da je odluka sramota za tursko pravosuđe.


- Ova odluka je sramota za tursko pravosuđe. To je najčvršći izraz činjenice da je pravosuđe pretvoreno u instrument za kažnjavanje neistomišljenika. To je dokaz da vladari ove zemlje nemaju za cilj donijeti pravdu i demokratiju u zemlju. Nećemo pokleknuti pred ovom korupcijom. Ovakve igre mi neće stati na put, neću se uplašiti niti odustati - rekao je.

Imamogluove pristalice su skandirale "jednog dana AKP (Erdoanova partija pravde i razvoja) će odgovarati pred ljudima" i "prava, zakon, pravda" dok su mahali turskim zastavama.

Imamogluu, koji je član glavne opozicione Republikanske narodne Partiji (CHP), suđeno je zbog govora iz 2019., poslije poništavanja rezultata lokalnih izbora u Istanbulu, u kojem je naveo da poništavanje legalnih izbora predstavlja "budalaštinu".


Optužbom je tražena maksimalna kazna zatvora od četiri godine, a u tužbi se navodi da je Imamoglu nanio tom izjavom uvredu članovima državne izborne komisije.

Pobjeda Imamoglua u martu 2019. na izborima za gradonačelnika Istanbula poništena je nakon što je Partija pravde i razvoja turskog predsjednika Erdoana prijavila nepravilnosti tokom održavanja tih izbora, a na ponovljenim izborima u junu ponovo je pobijedio Imamoglu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.