REGIONALNE NAPETOSTI

Japan objavio jačanje vojske bez presedana od 320 milijardi dolara

Vlada premijera Fumija Kishide zabrinuta je da je Rusija postavila presedan koji će potaknuti Kinu da napadne Tajvan

Strateški izazov koji predstavlja Kina najveći je s kojim se Japan ikada suočio. Fena / Twitter

A. Č. / Fena

16.12.2022

Japan je objavio da će početi svojevremeno nezamislivo jačanje vojske u vrijednosti od 320 milijardi dolara, koje će ga opskrbiti projektilima sposobnim da pogode Kinu i pripremiti ga za dugotrajni sukob dok regionalne napetosti i ruska invazija na Ukrajinu izazivaju strahove od šireg sukoba.

Vlada premijera Fumija Kishide zabrinuta je da je Rusija postavila presedan koji će potaknuti Kinu da napadne Tajvan, prijeteći obližnjim japanskim otocima, ometajući isporuke naprednih poluvodiča i stavarajući potencijalno zagušenje za morske puteve koji opskrbljuju zemlju naftom s Bliskog istoka.


Ozbiljno kršenje zakona

U svom opsežnom petogodišnjem planu i obnovljenoj strategiji nacionalne sigurnosti, vlada je navela da će također skladištiti rezervne dijelove i drugu municiju, ojačati logistiku, razviti kapacitete kibernetskog ratovanja i tješnje sarađivati sa Sjedinjenim Državama i drugim istomišljenicima na odvraćanju prijetnje uspostavljenom međunarodnom poretku.

- Ruska invazija na Ukrajinu predstavlja ozbiljno kršenje zakona koji zabranjuju upotrebu sile i uzdrmala je temelje međunarodnog poretka - navodi japanska vlada u planu za nacionalnu sigurnost.

- Strateški izazov koji predstavlja Kina najveći je s kojim se Japan ikada suočio - dodaje vlada.


Podrška 70 posto birača

Nezamislivo pod prošlim administracijama, brzo naoružavanje Japana, u kome se već nalaze američke snage, uključujući udarnu grupu nosača aviona i ekspedicione snage marinaca, ima podršku većine birača, sudeći po anketama. Neka istraživanja ukazuju na podršku čak 70 posto birača.

Kishidin plan će udvostručiti izdatke za odbranu na oko dva posto bruto domaćeg proizvoda u narednih pet godina i povećati udio ministarstva odbrane na oko desetinu ukupne javne potrošnje. To će također učiniti Japan trećim najvećim vojnim potrošačem na svijetu nakon Sjedinjenih Država i Kine, na osnovu tekućih budžeta.

Petogodišnji plan potrošnje nije sadržavao detaljan plan o tome kako će Kishidina administracija to platiti, jer poslanici vladajuće Liberalno-demokratske partije nastavljaju raspravljati o tome da li da povećaju poreze ili pozajmljuju novac, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.