STRAVIČAN ZLOČIN

Na protestima u Jordanu zbog cijena goriva ubijen policajac

Snage bezbjednosti će nastaviti da se bave odmetnicima i neće dozvoliti nikome da potkopava bezbjednost, saopćila je vlast

Sa ranije održanih protesta. ILUSTRACIJA / TWITTER

A. O.

16.12.2022

U sukobima koji su izbili tokom protesta zbog rasta cijena goriva u Jordanu, viši policijski komandant je ubijen, a najmanje dva policajca su ranjena.

- Pukovnik Abdul Rezak Abdel Hafez al-Dalabeh (Razzaq) ubijen je u četvrtak dok se bavio neredima grupe vandala i odmetnika u gradu Man (Maan) - navodi se u saopćenju jordanske Opće obavještajne uprave.

Dok građani imaju pravo na slobodu mišljenja i njegovo mirno izražavanje, bilo koja vrsta nereda i vandalizma rješavat će se odgovarajućom silom.

Uprava javne bezbjednosti saopćila je da su još dva pripadnika službi bezbjednosti, oficir i podoficir, ranjeni u Manu te da se nalaze na bolničkom liječenju.

- Snage bezbjednosti će nastaviti da se bave odmetnicima i neće dozvoliti nikome da potkopava bezbjednost - saopćila je vlast obećavajući mjere protiv netačnih vijesti koje bi mogle izazvati razdor.

Tenzije rastu u Manu i nekoliko jordanskih gradova dok transportni radnici nastavljaju proteste protiv visokih cijena goriva i životnih troškova, piše Anadolija. 

Vozačima kamiona pridružili su se i vozači putničkih i školskih autobusa u štrajku koji je počeo 5. decembra s ciljem pritiska na vladu da smanji cijene goriva.

Jordan je trenutno na 4. mjestu među arapskim zemljama po cijenama goriva, nakon Libana, Sirije i Palestine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.