NAKON ZABAVE

Novi skandal potresa Veliku Britaniju: U rezidenciji Liz Tras nakon zabave nađeni tragovi kokaina

Jedan od uposlenika tvrdi da su testirali prah pomoću štapića koji mijenja boju kada dođe u kontakt s kokainom, a test je pokazao da je droga prisutna

Tras: Pronađeni tragovi kokaina nakon zabava koje je organizirala. Anadolija

H. J. I.

16.12.2022

Uposlenici imanja Chevening, vladine rezidencije, otkrilo je prošlog ljeta, u danima prije nego što je Liz Tras (Truss) pobijedila na izborima za predsjednicu torijevaca i postala premijerka, bijeli prah nakon zabava koju je organizirala.

Nevezani izvori ispričali su kako su pronalašli slične tragove u kancelarijama u Dauning Stritu 10 nakon dvije zabava održane u vrijeme kada je Boris Džonson (Johnson) bio premijer.

Jedan od uposlenika tvrdi da su testirali prah pomoću štapića koji mijenja boju kada dođe u kontakt s kokainom, a test je pokazao da je droga prisutna, ekskluzivno je u petak otkrio The Guardian.

Uposlenici koji rade u Cheveningu tvrde da su u dva navrata pronašli tragove bijelog praha na stoliću u sobi sa stolom za snuker, nakon zabava na kojima je Tras pozivala službenike ministarstva vanjskih poslova. 

Tras, tadašnja ministrica vanjskih poslova, bila je domaćin okupljanja u kući iz 17. stoljeća koja se nalazi na popisu imovine gradske uprave tokom vikenda u avgustu dok je njena kampanja za vodstvo stranke bila u punom jeku. Još jedno okupljanje održalo se početkom septembra, a niz političkih saveznika bio je prisutan oba vikenda.

Nema naznaka da su Tras ili Džonson konzumirali kokain

Nema naznaka da su Tras ili Džonson sami koristili drogu ili da su bili svjesni da je droga korištena ili prisutna.

Osoblje koje je radilo u premijerskoj rezidenciji za vrijeme Džonsonovog mandata tvrdi da su ostaci bijelog praha pronađeni nakon dvije zabave održane u poslovnom kompleksu unatoč ograničenjima vezanim uz Covid-19. Smatra se da Džonson nije bio ni na jednoj zabavi.

Ostaci bijelog praha pronađeni su jutro nakon zabave uoči sahrane princa Filipa 17. aprila 2021., rekli su izvori.

Čistači su pronašli naslage praha za koji smatraju da je kokain u kupaonicama i na stolovima u kancelarijama. Navedeno je da su male plastične vrećice pronađene u blizini stola na podu pokraj kante, zajedno s maramicama umrljanim krvlju i bljuvotinom.

Licemjerje britanskih torijevaca

Posjedovanje kokaina kazneno je djelo za koje se može izreći kazna zatvora do sedam godina ili neograničena novčana kazna.

U julu je Džonsonova vlada pokrenula novu akciju protiv povremenih korisnika droga, rekavši da bi im mogli biti oduzeti pasoši i vozačke dozvole. Unatoč kratkom mandatu, Tras je nastavila rat protiv droga istaknuvši da je njeno suzbijanje prioritet.

Kombinacija otkrića izvora i ovih vladinih odluka rezultirala je optužbama za licemjere. Dok srednja klasa u slučaju konzumacije ilegalnih opojnih sredstava može izgubiti dokumente, bogatim i utjecajnim pojedincima dozvoljava se njeno korištenje čak i u najvišim državnim rezidencijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.