PREMIJERKA ITALIJE

Meloni neće povući tužbu protiv italijanskog pisca: U više navrata me nazvao gadurom

Mislim da će pravosuđe odgovoriti, ja ne želim politizirati ovo pitanje, rekla je Meloni

Meloni: Neću povući tužbu protiv Saviana. AP / TWITTER

A. O.

19.12.2022

Italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia) izjavila je kako ne planira povući tužbu protiv italijanskog pisca Roberta Saviana uprkos navodima određenih medija da se sprema na taj korak.

Na rođendanu stranke Braća Italije, Meloni je dala osvrt i na tužbu protiv Roberta Saviana te je poručila kako ne može preći preko riječi koje joj je pisac uputio još 2020. godine kada je bila dio opozicije.


Čamce trebalo potopiti

- Neću povući tužbu protiv Saviana. U više navrata me nazvao gadurom pripisujući mi odgovornost za smrt djeteta. Pitam pravosuđe da li je to kritika ili uvreda? Mislim da će pravosuđe odgovoriti, ja ne želim politizirati ovo pitanje. To pitanje politizira Saviano koji se nalazi u situaciji u kakvoj se nije nalazio ranije - rekla je Meloni.

Podsjetimo, 15. novembra počelo je suđenje italijanskom piscu Robertu Savianu zbog toga što je premijerku Italije 2020. godine nazvao "gadurom", a sve zbog njene izjave da bi čamci koje su kupile nevladine organizacije, a koji služe za spas migranata, trebali biti potopljeni.

Inače, Saviano je ovu uvredu izrekao još 2020. godine gostujući na televiziji u emisiji Piazzapulita.


Dosta svjedočenja

Savianasu zamolili da komentira smrt šestomjesečne bebe iz Gvineje nakon brodoloma u Mediteranu, a on se osvrnuo na činjenicu da je tadašnji ministar unutrašnjih poslova, a i sadašnji član vlade Mateo Salvini (Matteo) uveo kazne od 50.000 eura za nevladine organizacije koje pokušaju čamcima spasiti migrante.

- Ja samo želim reći nešto Meloni i Salviniju. Gadovi, kako ste mogli - rekao je Saviano.

Nakon toga javila se i Meloni. 

- Dosta mi je da svjedočim ovom odvratnom Savianovom profiterstvu. Da li je normalno da je ovom mrzitelju dozvoljeno da kleveće, bez prava na odgovor, ljude koji nisu prisutni u emisiji? Već sam tražila od svojih advokata da pokrenu sudski postupak protiv njega - rekla je tada Meloni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.