VELIKI BROJ NESREĆA

"Crni led" u Njemačkoj: Izdata ozbiljna upozorenja, otkazuje se nastava u školama, ima mrtvih

Hitne službe upozorile su na opasnost crnog leda

Mnoge škole otkazale nastavu. AP

A. Č.

19.12.2022

Zbog izuzetno opasnih vremenskih uslova u mnogim njemačkim gradovima i regijama u ponedjeljak je otkazana školska nastava.

Radnici hitnih službi javljaju o velikom broju nesreća, skliskim i zaleđenim cestama te pojavi tzv. crnog leda. Riječ je o tankom zaleđenom sloju na cestama, a stvara se nakon ledenih kiša ili topljenja snijega. 

“Crni led” se najčešće pojavljuje noću i u jutarnjim satima kada je na cestama najmanje vozila.

Ekstremni vremenski uslovi

U regiji Hameln-Pjrmont i Vechta te u gradu Delmenhorstu u Donjoj Saskoj školska nastava u otkazana u svim opštim i stručnim školama zbog “očekivanih ekstremnih vremenskih uslova”. Nastave nema niti u regiji Getingen.

Škole i vrtići u Diseldorfu također su ostali zatvoreni u ponedjeljak. Njemačka meteorološka služba (DWD) upozorava na ekstremnu vremensku situaciju za Diseldorf.

U Bremenu je početak nastave u ponedjeljak djelomično otkazan. Razlog tome su upozorenja Njemačke meteorološke službe o crnom ledu.

- Zbog ekstremnih vremenskih uvjeta, nastava školama odvija se od trećeg sata - saopštio je Odjel za obrazovanje Grada Bremena u nedjelju navečer.

Tokom noći na ponedjeljak i djelimično u ponedjeljak ujutro padat će ledena kiša s jugozapada uz rašireno stvaranje crnog leda, posebno u istočnoj polovini, predvidjela je Njemačka meteorološka služba.

Ledena kiša

Hitne službe upozorile su na opasnost crnog leda. U bolnici u Ulmu preminuo je 77-godišnjak nakon što je pao na cesti zbog snijega. Poginuo je i vozač traktora u nesreći na snijegom prekrivenoj i zaleđenoj servisnoj cesti u Holchauzenu (okrug Rajn-Lan).

Opasni crni led pogodio je velike dijelove Njemačke u noći na ponedjeljak. Ledena kiša najprije se pojavila na zapadu i sjeverozapadu, kasnije i u centralnoj Njemačkoj.

Njemačka meteorološka služba (DWD) izdala je u ponedjeljak ujutro upozorenja na teške vremenske uslove za dijelove svih njemačkih saveznih zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.