UPUTILA JAVNO SAOPĆENJE

Evropska komisija predlaže stroža pravila u borbi protiv trgovine ljudima

Svake godine više od 7.000 osoba postanu žrtve trgovine ljudima u Evropskoj uniji (EU), navodi se u saopćenju iz Evropske komisije

Urusula fon der Lejen. TWITTER

A. O.

19.12.2022

Evropska komisija je u ponedjeljak predložila jačanje pravila koja sprečavaju i suzbijaju trgovinu ljudima.

- Svake godine više od 7.000 osoba postanu žrtve trgovine ljudima u Evropskoj uniji (EU) - navodi se u saopćenju iz Evropske komisije i dodaje da taj broj može biti veći zbog mnogih neotkrivenih slučajeva.


Oblici eksploatacije

Većina žrtava su žene i djevojke, ali sve je veći udio muških žrtava, a godišnji obim trgovine ljudima dostiže 2,7 milijardi eura.

Oblici eksploatacije evoluirali su sa kriminalom koji sve više dobija online dimenziju.

- Ovo zahtijeva novu akciju na nivou EU, jer trgovci ljudima imaju koristi od mogućnosti da regrutuju, kontrolišu, transportuju i iskorištavaju žrtve, kao i da premještaju profit - saopćeno je. 


Prisilni brak

Prema novim pravilima prisilni brak i nezakonito usvajanje bit će uključeni u vrste eksploatacije, a obuhvatat će i krivična djela trgovine ljudima počinjena ili olakšana putem informacionih i komunikacijskih tehnologija, uključujući internet i društvene mreže, obavezne sankcije za pravna lica koja se smatraju odgovornim za prekršaje trgovine ljudima i godišnje prikupljanje podataka širom EU.

Nakon što prijedlog usvoje Evropski parlament i Vijeće Evrope, države članice će morati da unesu nova pravila u svoje zakonodavstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.