GLAVNI SEKRETAR UN-A

SAD optužio Antonia Gutereša da je popustio ruskim prijetnjama

Rusija je, navodi se, negirala da su njene snage koristile iranske bespilotne letjelice u Ukrajini i tvrdi da službenici UN-a nemaju mandat da putuju u Kijev kako bi istražili porijeklo bespilotnih letjelica

Gutereš: Suočava se s pritiskom. AP

H. J. I.

20.12.2022

Sjedinjene Američke Države optužile su glavnog sekretara UN-a Antonija Gutereša (Guterres) da je "očigledno popustio ruskim prijetnjama" i da nije poslao dužnosnike u Ukrajinu da pregledaju bespilotne letjelice koje koristi Rusija, a za koje Vašington i drugi tvrde da ih je isporučio Iran, objavio je Reuters.


Kršenje rezolucije Vijeća UN-a

Rusija je, navodi se, negirala da su njene snage koristile iranske bespilotne letjelice u Ukrajini i tvrdi da službenici UN-a nemaju mandat da putuju u Kijev kako bi istražili porijeklo bespilotnih letjelica.

Iran je, s druge strane, priznao da je opskrbio Moskvu bespilotnim letjelicama istaknuvši, međutim, da su one poslane prije nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.  

Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Sjedinjene Države i Ukrajina ističu da isporuka bespilotnih letjelica iranske proizvodnje Rusiji krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a iz 2015. kojom se potvrđuje iranski nuklearni sporazum. Očekuju da Gutereš pošalje dužnosnike u Kijev da istraže taj problem.

"Žao nam je što UN nije pokrenuo normalnu istragu tog kršenja"

- Žao nam je što UN nije pokrenuo normalnu istragu tog kršenja - rekao je zamjenik američkog ambasadora pri UN-u Robert Vud (Wood), na sastanku Vijeća sigurnosti, u ponedjeljak, o rezoluciji iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015.

U izvještaju Vijeću ranije ovog mjeseca, Gutereš je rekao da dužnosnici UN-a ispituju dostupne informacije i da će svi nalazi biti dostupni nadležnima u dogledno vrijeme.

Upitan u ponedjeljak o pritisku s kojim se suočio, Gutereš je novinarima rekao da se optužbe zapada da je Iran opskrbio Rusiju bespilotnim letjelicama koje se koriste u Ukrajini promatraju u širem kontekstu svega onoga što UN poduzima vezano uz taj rat, a kako bi se utvrdilo bi li i kada trebali poslati dužnosnike u Kijev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.