BIVŠI PREDSJEDNIK RUSIJE

Medvedev odgovorio Britancima: Idite konačno s Falklanda i vratite ih Argentincima

To je prvo i osnovno, jer sigurnost Ukrajine je naša sigurnost, poručio je Sunak

Medvedev: Svi britanski političari su rijetki licemjeri. twitter

A. O.

20.12.2022

Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije i bivši predsjednik ove države Dmitrij Medvedev (Dmitry) odgovorio je na istup britanskog premijera Rišija Sunaka (Rishija). 

Na samitu Zajedničkih snaga za brzo djelovanje (JEF) koji se jučer održavao u Rigi, Sunak je izjavio da bi bilo koji ruski unilateralni poziv na prekid vatre bio potpuno besmislen u trenutnom kontekstu.

        

Nema pregovora

- Rusija bi to iskoristila da se pregrupira, ojača svoje snage. Ne može biti pravih mirovnih pregovora dok se ruske snage ne povuku s okupiranih teritorija Ukrajine. Naša kolektivna odlučnost je neupitna. Podržavamo Ukrajinu i nastavit ćemo to činiti. To je prvo i osnovno, jer sigurnost Ukrajine je naša sigurnost - poručio je Sunak.

Medvedev je odgovorio britanskom premijeru putem svog Telegram kanala. 

- Svi britanski političari su rijetki licemjeri. Mladi premijer dosad nekarakterističnog prezimena za Veliku Britaniju je rekao da nema pregovora dok Rusija ne povuče svoje trupe iz Ukrajine - napisao je Medvedev.


Sami odlučiti

- I to usprkos činjenici da Anglosaksonci posvuda govore da će Ukrajinci sami odlučiti hoće li s nama pregovarati ili ne. To je laž, dvoličnost i nečuveni cinizam. Britancima je bolje da konačno odu s Malvinskih otoka i vrate ih Argentincima - dodao je.

- Falklandi su Argentina, a ne Britanija! I čestitam argentinskoj momčadi na zasluženoj nogometnoj pobjedi. Nastavite dobro raditi i u vanjskoj politici - zaključio je bivši ruski predsjednik.    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.