VAŠINGTON

Zelenski održao moćan govor u Kongresu SAD: Razvio zastavu iz razorenog Bahmuta

Stojimo, borimo se i pobijedit ćemo jer smo ujedinjeni, Ukrajina, Amerika i cijeli slobodni svijet, rekao je Zelenski

Zelenski: Naše dvije nacije su saveznici u ovoj borbi. AP

H. J. I.

22.12.2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao je snažan govor na zajedničkoj sjednici američkog Kongresa u kojem je obećao da njegova zemlja nikada neće odustati od svog otpora ruskoj agresiji, dodavši da je stalna podrška Vašingtona ključna za konačnu pobjedu.

Podsjećao na američke bitke protiv nacističke Njemačke

Zelenski je dočekan ovacijama kad je došao govoriti obučen u svoje zelene hlače i košulju u vojnom stilu koji su sada zaštitni znak. Ukrajinski je čelnik opetovano dočekan dugim pljeskom dok je podsjećao na američke bitke protiv nacističke Njemačke i ratne obveze predsjednika Frenklina Ruzvelta (Franklin Roosevelt) u pokušaju da zadrži dotok američkih zaliha oružja za rat protiv Rusije.

- Naše dvije nacije su saveznici u ovoj borbi i sljedeća godina bit će prekretnica. Znam. Tačka u kojoj ukrajinska hrabrost i američka odlučnost moraju garantirati budućnost naše zajedničke slobode. Sloboda ljudi koji se zalažu za svoje vrijednosti - rekao je.

Prvi put napustio Ukrajinu od početka invazije

Ukrajinski predsjednik napustio je svoju zemlju prvi put otkako je Rusija izvršila invaziju prije 300 dana kako bi uputio izravan apel Kongresu za nastavak vojne pomoći usred zabrinutosti da će nadolazeće republikansko vodstvo Zastupničkog doma moglo usprotiviti prijedlozima za dodatnih 45 milijardi dolara u oružju i drugoj pomoći sljedeće godine .

SAD je već isporučio 22 milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini od ruske invazije u februaru. U srijedu je Bijela kuća najavila dodatnih 1,85 milijardi dolara pomoći uključujući, po prvi put, projektile protuzračne odbrane Patriot za zaštitu ukrajinske infrastrukture, već osakaćene ruskim napadima.

Zelenski je nastojao pridobiti skeptike govorom koji je povezao budućnost rata i slobode s američkom predanošću Ukrajini. Rekao je da je njegova zemlja prkosila očekivanjima da neće moći izdržati više od nekoliko sedmica protiv Rusije.

"Usprkos svim izgledima, Ukrajina nije pala"

- Usprkos svim izgledima i propasti i tuzi, Ukrajina nije pala. Ukrajina je živa i zdrava - rekao je, pa dodao: 

- To preživljavanje proizvelo je različite vrste pobjeda. Pobijedili smo Rusiju, u borbi za umove svijeta. Nemamo straha. Niti ga treba imati iko na svijetu. Ukrajina je izvojevala ovu pobjedu i to nam daje hrabrost, što nadahnjuje cijeli svijet.

Ali, rekao je Zelenski, borba na vojnom polju i dalje traje, a Amerika je bila ključna za ono šta se tamo događa. 

- Znam da sve ovisi o nama, o ukrajinskim oružanim snagama. Ipak, toliko toga ovisi o svijetu. Toliko toga u svijetu ovisi o vama - rekao je Kongresu.

- Rusija bi mogla zaustaviti svoju agresiju, zaista, kad bi htjela. Ali možete ubrzati našu pobjedu - rekao je, pa dodao da je dan prije leta u Vašington posjetio grad Bahmut na prvoj liniji fronta u Donbasu. Opisao je regiju kao "natopljenu krvlju".

- Rusi koriste sve što imaju protiv Bahmuta i drugih naših lijepih gradova. Okupatori imaju značajnu prednost u topništvu, imaju prednost u municiji, imaju puno više projektila i aviona nego što smo mi ikada imali - rekao je.

- Istina je, ali naše odbrambene snage stoje.

Usporedio ukrajinsku vojsku s američkim snagama koje su se borile protiv nacista

Usporedio je ukrajinske vojnike s američkim trupama koje su pružile otpor Nijemcima u bitci kod Bulgea na Božić 1944. godine. A onda je prešao na glavnu poantu: Ukrajinci se bore i ginu. Najmanje što Amerika može učiniti je osigurati im oružje za otpor.

- Imamo topništvo. Da. Hvala vam. Da li je dovoljno? Ne baš - rekao je uz smijeh prisutnih. Zelenski je također pokušao definirati svog neprijatelja na način koji američki političari razumiju – kao terorističku državu u savezu s drugim neprijateljem SAD, Iranom, koji je isporučio bespilotne letjelice korištene u napadima na ukrajinske gradove .

- Rusija je u ovoj genocidnoj politici našla saveznika, Iran. Smrtonosne bespilotne letjelice poslane Rusiji u stotinama i stotinama postale su prijetnja našoj kritičnoj infrastrukturi. Tako je jedan terorist pronašao drugog - rekao je. 

- Samo je pitanje vremena kada će napasti vaše druge saveznike ako ih sada ne zaustavimo. Moramo to učiniti.

Razvio ukrajinsku zastavu koja je poslana s prve linije

Zelenski je također svirao u znak američkog poštovanja prema zastavi. Razvio je plavo-žutu ukrajinsku zastavu za koju je rekao da je došla s prve crte u Bahmutu. Predsjednica Zastupničkog doma Nensi Pelosi (Nancy) i potpredsjednica Kamala Heris (Harris) su ju podigle.

- Ova zastava je simbol naše pobjede u ovom ratu. Stojimo, borimo se i pobijedit ćemo jer smo ujedinjeni, Ukrajina, Amerika i cijeli slobodni svijet - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.