VARIJANTA OMIKRON

Zbog širenja Covida: U ovom gradu vlast poziva građane da ostanu kod kuće za Božić

Bolnice nemaju dovoljno kreveta ni zaliha krvi, u apotekama nema dovoljno lijekova, a vlasti se utrkuju u izgradnji klinika

Širenje omikrona kvari slavlja. Reuters

N. Aj.

24.12.2022

Šangajske vlasti pozvale su građane da ovaj vikend ostanu kod kuće, u tom najmnogoljudnijem kineskom gradu s najviše stanovnika dok Covid-19 bjesni širom zemlje nakon ukidanja strogih ograničenja.

Podružnica šangajske općinske zdravstvene komisije pozvala je u subotu posebice mlade da izbjegavaju okupljanja zbog lakog širenja koronavirusa i niskih temperatura, prenosi agencija Hina.

Božić se u Kini ne slavi tradicionalno, ali je uobičajeno da mladi parovi i neke obitelji provode blagdan zajedno.

Varijanta omikron sedmicama se širi nakon što su vlasti iznenada prekinule svoju politiku nulte tolerancije Covida ukinuvši stroge zahtjeve testiranja i ograničenja putovanja dok Kina postaje posljednja velika zemlja koja će živjeti s virusom.

Iako su mnogi pozdravili popuštanje mjera, porodice i zdravstveni sistem nisu bili spremni za val zaraze koji je slijedio. Bolnice nemaju dovoljno kreveta ni zaliha krvi, u apotekama nema dovoljno lijekova, a vlasti se utrkuju u izgradnji klinika.

U Šangaju se obično održava veliki božićni sajam u luksuznoj trgovačkoj četvrti.

Ali širenje omikrona kvari slavlja.

Mnogi restorani u Šangaju otkazali su božićne zabave koje su inače organizirane za stalne posjetitelje, dok su hoteli ograničili rezervacije zbog manjka osoblja, rekla je Jacqueline Mocatta, koja radi u ugostiteljstvu.

- Postoji samo određeni broj gostiju koji možemo primiti s obzirom na našu radnu snagu, jer je većina zaposlenika trenutno bolesna - kazala je.

Korisnici se na društvenim mrežama žale da će ostati kod kuće jer je većina njihovih prijatelja pozitivna na Covid.

- Prvo sam planirao otići u Šangaj za Božić, ali sada mogu samo ležati u krevetu - napisao je jedan korisnik na Weibu, kineskoj društvenoj mreži sličnoj Twitteru.

Broj zaraženih u Kini vjerojatno je veći od milion dnevno s više od 5.000 smrtnih slučajeva dnevno, što je "potpuni kontrast" službenim podacima, objavila je ove sedmice britanska kompanija za zdravstvene podatke Airfinity.

Kineske nacionalne zdravstvene vlasti u subotu su izvijestile o 4.128 simptomatskih zaraza Covidom-19 dnevno te su rekle da nema smrtnih slučajeva četvrti dan zaredom.

Bloomberg News izvijestio je u petak da je prošle sedmice u jednom danu moglo biti zaraženo gotovo 37 miliona ljudi, pozivajući se na procjene zdravstvenih vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.