IZRAZILI ZABRINUTOST

EU i Katar poručili talibanima: Odmah povucite odluku o zabrani rada ženama

Zajedno s drugim pružateljima pomoći narodu Afganistana, EU će morati razmotriti kakve će posljedice ovih odluka, rekao je Borelj

Talibani u Afganistanu. AP PHOTO / EBRAHIM NOROOZI

A. O.

26.12.2022

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) oštro je osudio naredbu talibanskih vlasti u Afganistanu da se ženama zabrani rad u svim lokalnim i stranim nevladinim organizacijama (NVO).

"Krajnju zabrinutost" odlukom talibana izrazio je i Katar.


Nisu se pridržavale

Kabul je rekao da je ovaj potez, koji je globalno osuđen, bio opravdan jer se neke žene nisu pridržavale talibanskog tumačenja islamskog kodeksa odijevanja za žene. 

Borelj je rekao da je zaprepašten posljednjom odlukom, koja je uslijedila nakon prošlosedmične zabrane ženama da pohađaju sveučilište i nasilnog gušenja mirnih protesta žena protiv tog poteza.

Pozvao je talibane da odmah povuku svoju odluku, kao dio obveze poštivanja međunarodnog humanitarnog prava i humanitarnih načela. 

- Zajedno s drugim pružateljima pomoći narodu Afganistana, EU će morati razmotriti kakve će posljedice ovih odluka, i nedavna odluka talibana da zatvore sveučilišta za žene, imati na njihov angažman u našim zemljama i organizacijama - poručio je Borelj.


Krajnja zabrinutost

Katar je također izrazio "krajnju zabrinutost" zbog naredbe talibanske vlasti u Afganistanu da zabrani ženama da rade, te pozvao vlasti da revidiraju odluku, reklo je katarsko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju.

Katarsko ministarstvo je "istaknulo potrebu da se poštuje pravo žena na rad, budući da su sloboda izbora zanimanja i pravo na rad ljudska prava". Katar je ugostio predstavništvo talibana tokom američkoga rata u Afganistanu te je bio mjesto mirovnih pregovora prije nego li je ta skupina 2021. preuzela vlast.

Četiri međunarodne humanitarne organizacije, među kojima i Save the Children, kazale su u nedjelju da obustavljaju rad svojih humanitarnih programa u Afganistanu kao odgovor na odluku talibanske administracije o zabrani rada za žene.


Globalna osuda

Talibanske vlasti su naredile svim domaćim i stranim nevladinim organizacijama (NVO-ovima) da ne dozvole ženama da rade do daljnjega. Kazala je da je potez, koji je osuđen globalno, opravdan zato što se neke žene ne pridržavaju talibanske interpretacije islamskih pravila odijevanja.

Tri NVO-a, Save the Children, Norwegian Refugee Council i CARE International, u zajedničkoj su izjavi kazali da obustavljaju svoje programe dok čekaju pojašnjenje odluke administracije.

- Ne možemo učinkovito pomagati djeci, ženama i muškarcima u nevolji u Afganistanu bez našeg ženskog osoblja - rekle su u izjavi, uz poruku da bez tih žena ne bi uspjeli doći do miliona Afganistanaca od avgusta prošle godine.

Osim njih, i Međunarodni odbor za pomoć (IRC) kazao je u izvještaju da prekida svoj rad u toj zemlji navodeći slične razloge. IRC je kazao da u Afganistanu zapošljava više od 8.000 osoba, od kojih su više od 3.000 žene.

Do prekida rada nekih programa koji pomažu milionima Afganistanaca došlo je u trenutku kad više od pola populacije ovisi o humanitarnoj pomoći, tvrde humanitarne organizacije, u najhladnije doba godine u toj brdovitoj zemlji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.