IZDALI SAOPĆENJE

State Department: Zabrinuti smo zbog napetosti na Kosovu, radimo s Vučićem i Kurtijem na pronalaženju političkog rješenja

Pozivamo sve na maksimalnu uzdržanost, da hitno preduzmu mjere za bezuslovnu deeskalaciju situacije i da se uzdrže od provokacija, prijetnji i zastrašivanja, naveli su

Vedant Patel govorio o stanju na Kosovu. Twitter / Kosovo online

S. S.

28.12.2022

Zamjenik portparola State Departmenta Vedant Patel i portparol visokog predstavnika EU Nabila Masrali izdali su saopćenje zbog dešavanja na sjeveru Kosova.

- Evropska unija i Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog daljeg napetog stanja na sjeveru Kosova. Pozivamo sve na maksimalnu uzdržanost, da hitno preduzmu mjere za bezuslovnu deeskalaciju situacije i da se uzdrže od provokacija, prijetnji i zastrašivanja. Radimo sa predsjednikom Vučićem i premijerom Kurtijem na pronalaženju političkog rješenja kako bismo smirili tenzije i dogovorili put dalje u interesu stabilnosti, bezbjednosti i blagostanja svih lokalnih zajednica - navodi se u saopćenju.

Nema spiskova

Navode da pozdravljaju uvjeravanja rukovodstva Kosova da ne postoje spiskovi kosovskih Srba koji će biti hapšeni ili procesuirani zbog mirnih protesta i barikada.

- Istovremeno, vladavina prava se mora poštovati, a svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće se tolerisati Sjedinjene Američke Države će podržati rad Evropske unije kroz EULEKS. EULEKS će, u skladu sa svojim mandatom, nastaviti da pažljivo prati sve istrage i naknadne postupke kako bi promovisao poštovanje ljudskih prava. Ovo uključuje, posebno, garancije pravičnog suđenja, kao i zaštitu i jednak tretman za pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu - navodi se.

Povratak dijalogu

Izraženo je i očekivanje da se Kosovo i Srbija vrate njegovanju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana.

- Sve obaveze dijaloga moraju se u potpunosti sprovesti bez odlaganja - navedeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.