NAPAD SE DESIO 28. OKTOBRA

Napadač na muža Nensi Pelosi se izjasnio da nije kriv: Provalio u kuću, pa Pola tukao čekićem

Depajp sada ostaje u zatvoru u San Francisku zbog niza državnih optužbi, uključujući pokušaj ubistva, lažno zatvaranje starješine, prijetnje članu porodice javnog službenika...

Nensi i Pol Pelosi. AP

H. J. I.

28.12.2022

Muškarac, koji optužen da je provalio u kuću predsjednice Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (Nancy) u San Francisku i tukao njenog muža Pola Pelosija čekićem, izjasnio se da nije kriv po državnim optužbama.

David Depajp (42) pojavio se u srijedu na kalifornijskom sudu u zatvorskom narandžastom džemperu, hlačama i crnoj maski za lice dok je negirao optužbe protiv njega za napad 28. oktobra.


Niz optužbi

On je samo jednom govorio tokom saslušanja, kako bi potvrdio da želi da se odrekne svog prava na suđenje u roku od 60 dana.

Depajp sada ostaje u zatvoru u San Francisku zbog niza državnih optužbi, uključujući pokušaj ubistva, lažno zatvaranje starješine, prijetnje članu porodice javnog službenika, nanošenje teških tjelesnih povreda i odvraćanje svjedoka da prijavi zločin.

Ranije je negirao na saveznom sudu da je napao Pola Pelosija – uprkos snimku kamera na kojem se vidi kako Depajp govori policajcima na samom mjestu događaja da želi da se osveti demokratama zbog "progona Trampa".


Htio joj "polomiti koljena"

U snimljenom ispitivanju objavljenom ranije ovog mjeseca, Depajp se hvalio svojom samoubilačkom misijom da otme visoke političare i poznate ličnosti kao sredstvo da otkrije ono što je mislio da su laži koje šire demokrate.

Istražitelji su također ranije svjedočili da je Depajp imao na meti Hantera Bajdena, guvernera Kalifornije Gavina Njusoma, pa čak i glumca Toma Henksa, ali njegova prva meta, kažu tužioci, bila je Nensi Pelosi.

On je u prethodnim svjedočenjima i sudskim zapisnicima rekao da je želio da otme predsedavajuću Predstavničkog doma, slomi joj koljena i odveze je pred Kongres u pokušaju da podsjeti zakonodavce da postoje posljedice njihovih djela, prenosi Daily mail.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.