STAV MOSKVE

Lavrov: Rusija neće koristiti "formulu mira" Zelenskog za pregovore, on gaji iluzije uz pomoć Zapada

Vjerujemo da Kijev još nije spreman za stvarne mirovne pregovore, izjavio je šef ruske diplomatije

Lavrov: Zelenski nije samostalan u donošenju važnih odluka. AP / Twitter

E. Ć.

29.12.2022

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je "formulu mira" ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog (Zelensky), prenose svjetski mediji.

Rusija neće koristiti "formulu mira" Volodimira Zelenskog kao osnovu za pregovore, vjerujemo da Kijev još nije spreman za stvarne mirovne pregovore - izjavio je Lavrov, prenosi ruska novinska agencija RIA.

Lavrov je naveo kako "Zelenski njeguje iluziju da uz pomoć Zapada postigne povlačenje ruskih trupa s teritorije Donbasa, Krima, Zaporožja i Hersonske oblasti.

- Također, to uključuje isplatu ratne štete i predaju zvaničnika međunarodnom tribunalu. Naravno da pod takvim uslovima nećemo razgovarati ni s kim - dodao je Lavrov.

On je izjavio kako "Rusija nije odustala od diplomatskog rješenja sukoba.

- Podsjećam da je odmah nakon početka "operacije" Volodimir Zelenski dao inicijativu da se sjedne za pregovarački stol. Dogovorili smo se da se sastanemo s ukrajinskim predstavnicima. Nekoliko rundi pregovora je pokazalo da je bilo moguće pronaći sporazum, ali je pregovarački pokazao nesamostalnost Zelenskog u donošenju važnih odluka - rekao je Lavrov.








Lavrov je takođe rekao da je ideja Kijeva da istjera Rusiju iz istočne Ukrajine i Krima uz pomoć Zapada "iluzija".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.