RUSKI MINISTAR OTVORENO

Lavrov: SAD je diplomatskim putem poručio da ne želi direktan sukob sa nama

Amerikanci ne žele i neće izravno boriti protiv Rusije, rekao je Lavrov

Lavrov: Sukoba sa SAD-om nema. AP

A. O.

29.12.2022

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je u jučerašnjem intervjuu izjavio da su im Sjedinjenje Američke Države (SAD) putem diplomatskih kanala poručile da ne žele i da se neće izravno boriti s Rusijom. 

Dodao je također da su Amerikanci potvrdili da neće poslati vojne stručnjake u Ukrajinu u vezi s isporukom raketnih protuzračnih odbrambenih sistema Patriot.


Slanje sistema

- Pitali smo Amerikance putem kanala koja naša ambasada još ima znači li odluka o slanju sistema Patriot (u Ukrajinu) da će tamo biti i američki stručnjaci, s obzirom na složenost rada s tim sistemima. Opširno nam je odgovoreno da to nije planirano jer se Amerikanci ne žele i neće izravno boriti protiv Rusije; sistemi Patriot bit će raspoređeni u roku od nekoliko mjeseci, jer se ukrajinski vojnici upoznaju s ovom tehnologijom - rekao je Lavrov.

Prethodno je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će Rusija moći uništiti sisteme Patriot ako ih Vašington (Washington) isporuči Kijevu. 


Paket vojne pomoći

Također je primijetio da je "Patriot prilično star sistem" i da ne radi kao S-300 ruske proizvodnje. Također je rekao da će Rusija pronaći "protuotrov" za te sisteme.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) posjetio je 21. decembra Vašington (Washington) na poziv američkog predsjednika Džo Bajdena (Joea Bidena). Tokom posjetr SAD je najavio novi paket vojne pomoći Kijevu vrijedan 1.85 milijardi dolara, uključujući sistem protuzračne odbrane Patriot, koji se sastoji od lansera, radara i kontrolne stanice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.