RUSKA PORTPAROLKA

Zaharova: Ukrajina je bila bogata u SSSR-u, a sada je među najsiromašnijima u Evropi

Ne možemo govoriti o ozbiljnoj mirovnoj inicijativi Kijeva i njegovih zapadnih sponzora, kazala je Zaharova

Marija Zaharova. AP

A. O.

29.12.2022

Portparol ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova je danas poručila da je Ukrajina nekada bila jedna od najbogatijih republika Sovjetskog Saveza, a da je sad postala jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi. 

Zaharova je optužila Sjedinjene Američke Države da ukrajinski narod tretiraju kao potrošnu robu u svom sukobu s Rusijom.


Kršenje ljudskih prava

Zaharova tvrdi da Amerikanci u posljednje vrijeme pokušavaju predstaviti Ukrajince kao borce za demokratiju i mirotvorce, istovremeno im šaljući velike količine oružja.

- Ne možemo govoriti o ozbiljnoj mirovnoj inicijativi Kijeva i njegovih zapadnih sponzora - kazala je Zaharova.

Zatim se osvrnula na niz kršenja ljudskih prava u Ukrajini o kojima je izvijestio Ured Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR) naglasivši da se kršenja ne bi trebala zbrajati od 24. februara ove godine, kada je Rusija pokrenula svoju ofanzivu na Ukrajinu, nego da treba uzeti u obzir i prethodnih osam godina.


Službeni narativ

Zaharova je ponovila službeni narativ Kremlja, prema kojem su proruski elementi na istoku Ukrajine bili zlostavljani od strane vlade u Kijevu. 

Ona je komentirala i sporove između ruske i ukrajinske pravoslavne crkve, tvrdeći da "kijevski režim ne mari za osjećaje miliona vjernika", prenosi Guardian

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.