POSTIGNUT DOGOVOR

Sud u Pakistanu razbijesnio mnoge: Muškarac osuđen zbog silovanja pa pušten jer je obećao da će oženiti žrtvu

Prihvaćena je kompromisna odluka lokalnog plemenskog vijeća koje se sastoji samo od muškaraca, rekao je pakistanski advokat

Međutim, sud u Pakistanu ga je oslobodio jer je pristao da oženi svoju žrtvu. ILUSTRACIJA / TWITTER

A. O.

30.12.2022

Davlat Kan (Dawlat Khan) (25) osuđen je u maju na doživotni zatvor na okružnom sudu u Buneru, u sjeverozapadnoj pokrajini Kiber Paktunkva (Khyber Pakhtunkhwa), zbog silovanja mlade gluhe žene.

Međutim, sud u Pakistanu ga je oslobodio jer je pristao da oženi svoju žrtvu. 

Nakon intervencije vijeća starješina postignut je dogovor između Kana i porodice djevojke, koja je nakon silovanja ostala trudna te je rodila. 


Prihvaćen dogovor

Kan je pušten u ponedjeljak nakon što je visoki sud u Pešavaru (Peshawaru) prihvatio dogovor.

- Stranke su se dogovorile uz pomoć rodbine i starijih članova porodice, što je u najboljem interesu obje stranke. Kompromis je postignut u najboljem interesu djeteta i njegove majke - piše u odluci suda.

Odluka je razbjesnila skupine za ljudska prava i aktiviste koji kažu da legitimizira seksualno nasilje nad ženama u Pakistanu gdje se većina slučajeva silovanja ne prijavljuje, piše The Guardian.

Asma Jahangir iz Legal Aid Cella, grupe koja pruža podršku ranjivim ženama, kaže da je prijavljena silovanja u Pakistanu teško procesuirati. Prema nevladinoj organizaciji War Against Rape sa sjedištem u Karachiju, stopa osuda za silovanje u Pakistanu je manja od tri posto.

Prijetnje i prisila porodica i društva u slučajevima silovanja uobičajena su pojava, a silovane žene i porodice uglavnom rješavaju stvar izvan suda jer strahuju od stigme suđenja.


Bijes i osuda

Pakistanska aktivistica za ljudska prava Tahira Abdulah (Abdullah) izrazila je svoj bijes i osudu zbog puštanja osuđenog silovatelja, osobito zbog nehumanosti prema djevojci s invaliditetom koja je prisiljena udati se za svog silovatelja.

- Pakistanski zakoni o silovanju moraju se izmijeniti kako bi se silovanje promijenilo iz privatnog zločina protiv osobe u zločin protiv države, pri čemu bi država trebala postati zaštitnik silovane žene. Tada bi država trebala procesuirati slučaj kako bi se spriječio bilo kakav oblik kompromisa, financijska nagodba ili oprost. Silovane žene u Pakistanu doživljavaju nepravdu - rekla je Abdulah.

Usama Malik, advokat za ljudska prava, rekao je da je riječ o lošoj odluci suda. Objasnio je da je uvažavanjem žalbe silovanje priznato kao neuračunljivo krivično djelo.

- Prihvaćena je kompromisna odluka lokalnog plemenskog vijeća koje se sastoji samo od muškaraca. Sud nije samo dao prednost odluci starješina nad onom prvostepenskog suda nego i prednost nad zakonima i ustavom Pakistana. Dok su pakistanski zakoni o zaštiti žena poboljšani tokom posljednje dvije decenije, način razmišljanja sudaca koji primjenjuju te zakone ostaje srednjovjekovni. Ova odluka nije samo šamar ženama širom zemlje već i osobama s invaliditetom. Odluka šalje poruku da se njihova tijela mogu kupiti za određenu cijenu - rekao je pakistanski advokat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.