VEČERNJE OBRAĆANJE

Zelenski: Naša protivzračna odbrana postat će najjača u cijeloj Evropi

Zelenski je govorio i o jasnoj strategiji za osiguranje proizvodnje i distribucije struje

Volodimir Zelenski: Držimo svoje pozicije. Screenshot

S. S.

31.12.2022

Ukrajinske snage drže svoje položaje protiv ruskih trupa u istočnoj regiji Donbasa i malo napreduju u nekim područjima, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

- U cjelini, držimo svoje pozicije. Postoje i neka područja prednje strane gdje malo napredujemo. Kijev je ojačao svoju protivzračnu sposobnost i dodatno će ojačati u novoj godini kako bi zaštitio sebe i cijeli evropski kontinent. Ukrajinska protivzračna odbrana postat će najjača u cijeloj Evropi - rekao je Zelenski u novom video obraćanju.

Govorio o obnovi energetske mreže

Ukrajinska protivzračna odbrana već sada uspijeva oboriti relativno velik broj ruskih projektila i bespilotnih letjelica, no zbog razmjera napada ne uspije ih zaustaviti sve.

Rusi od oktobra gađaju ukrajinsku energetsku mrežu, što uzrokuje nestanke struje i prekide opskrbljivanja vodom. Zelenski je govorio o jasnoj strategiji za osiguranje proizvodnje i distribucije struje.

- Potrebno je puno truda, no uspjet ćemo. Ovo je jedan od najvažnijih zadataka za sljedeću godinu i ne sumnjam da ćemo ga savladati - rekao je.

Napad duž ratišta

Rusija je Ukrajinu duž ratišta iz zraka napadala i u petak, dan nakon što je ispalila desetke projektila u baražnom napadu na kritičnu infrastrukturu.

Sirene za zračni napad oglasile su se tokom noći na petak u Kijevu, a novinari Reutersa čuli su nekoliko eksplozija i zvuk protivzračne odbrane južno od grada. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.