SRCEPARAJUĆA PRIČA

Ukrajinka u ratu ostala bez doma, Novu godinu dočekat će u skloništu: Moja kuća nema ni prozora ni vrata

Ništa se ne može vratiti u normalu sve dok rat ne završi, naglasila je Vorobjova

Vorobjova: Od projektila koji je pogodio moj stan na četvrtom spratu moj dom je potpuno izgorio. AA

A. O. / Anadolija

31.12.2022

Ukrajinka Irina Vorobjova (Vorobyova) (54) nakon napada Rusije na Ukrajinu 24. februara ostala je bez krova nad glavom, a Novu godinu će dočekati u skloništu bez struje i grijanja.

Mnogo ukrajinski civili su tokom ratnih razaranja ostali bez svojih domova, onoga što im je sigurno, u teškim uslovima zime, i najpotrebnije. Mnogi Ukrajinci su tako spas od hladnoće, kiše i snijega pronašli u podrumima razrušenih domova, a hranu dobijaju od humanitarnih organizacija.


Pokriveni dekama

Kako bi se zaštitili od hladnoće primorani su konstantno boraviti u zimskim kaputima ili pokriveni dekama, a jedina želja većine Ukrajinaca je dočekati dan kada će se ponovo vratiti u svoje tople domove.

Irina, koja mjesecima živi u podrumu uništenog i zapaljenog stana u mjestu Horenka, u Kijevskoj oblasti, uz sve poteškoće s kojima je suočena, osoba je koja ima poteškoće u kretanju. O teškoj sudbini s kojom je suočena govorila je za AA.

Napominje da se u blizini regije u kojoj živi nalaze gradovi Buča, Irpin i Gostomel, gradovi koji su pretrpjeli velika razaranje tokom rata.

- Od projektila koji je pogodio moj stan na četvrtom spratu moj dom je potpuno izgorio. U poređenju s mojom zapaljenom kućom, ovdje (u bunkeru, op.a.) su uvjeti bolji. Moja kuća nema ni prozora ni vrata. Zidovi su se urušili. Živim sama - kazala je Vorobjova.

Ispričala je kako je početkom 2022. godine pala i slomila kuk te da nije u stanju hodati bez pomagala, unutar skloništa može napraviti samo ograničen broj koraka, što joj dodatno otežava život.


Vorobjova: Pala sam i povrijedila se tri dana prije početka rata. ANADOLIJA

Nema struju ni grijanje

- Rat je počeo 24. februara. Pala sam i povrijedila se tri dana prije početka rata. U bolnicu su me odveli tek 5. marta, a otpuštena sam iz bolnice 14. maja i do danas živim ovdje - istakla je Vorobjova.

U neuslovnom skloništu živi sa svojim psom, bez struje i grijanja, jednom dnevno dobija jedna topli obrok.

- Mogu ograničeno hodati zahvaljujući pomagalu. Ljeti je bilo lakše živjeti jer sam izlazila vani, ali sada je zima i opasno, ne mogu van. Bojim se da opet padnem. Ovdje žive i moji susjedi koji su također beskućnici poput mene. Oni mi pomažu. Ovo nije život, više je napor za preživljavanje - ispričala je ova Ukrajinka.


Topli obrok

Napominjući kako se približava Nova godina, Vorobjova je poručila kako će to biti samo još jedna noć u kojoj će u teškim uvjetima čekati volontere da joj donesu topli obrok.

Kazala je da sanja o završetku rata sljedeće godine, ali predviđa da će rat potrajati još neko vrijeme, bar prema trenutnom razvoju događaja.

- Ništa se ne može vratiti u normalu sve dok rat ne završi - naglasila je Vorobjova.

Napominjući da se ruski napadi na njezinu zemlju nastavljaju, Vorobjova je kazala:

- Moramo biti vrlo oprezni. Prerano je da se opustimo - rekla je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.