UPOZORENJE METEOROLOGA

Nakon ledenog vala Americi sada prijete nove vremenske nepogode

Atmosferska oluja povukla je dug i širok oblak vlage sa Tihog okeana, a poplave i odroni stijena izazvani olujom zatvorili su dijelove puteva širom sjeverne Kalifornije

Neviđeni ledeni val. AP

Z. K.

1.1.2023

Sjedinjene Američke Države proteklih su dana bile pogođene neviđenim ledenim valom praćenim ekstremno niskim temperaturama i velikim nanosima snijega. Živote je izgubilo na desetine osoba širom zemlje, a meteorolozi sada najavljuju nove vremenske nepogode koje bi mogle da pogode SAD.

Atmosferska oluja povukla je dug i širok oblak vlage sa Tihog okeana, a poplave i odroni stijena izazvani olujom zatvorili su dijelove puteva širom sjeverne Kalifornije, prenosi portal Sacbee.

Zvaničnici su upozorili da bi se rijeke i potoci mogli izliti i pozvali su stanovnike da danas pripreme vreće sa pijeskom.

Klizišta su zatvorila puteve u oblasti zaliva San Franciska, između Fremonta i Sunola, kao i u okrugu Mendocino, gdje su ekipe raščišcavale ruševine u petak uvečer.

U okrugu Humboldt, koji je 20. decembra pogodio snažan zemljotres jačine 6,4 stepena po Rihterovoj skali, poplavljeni su putevi, a most, koji je privremeno zatvoren prošle sedmice zbog oštećenja od potresa, mogao bi biti ponovo zatvoren ako nivo rijeke postane previsok.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.