AUSTRALIJA

Putnici zadržani na kruzeru od 26. decembra: "Ovo je putovanje iz pakla"

Kruzeru Viking Orion je zabranjen dolazak na dok, zbog toga što je otkriveno nakupljanje mikroorganizama, biljaka, algi i malih životinja na njegovom trupu

Trup broda će se morati očistiti, prije nego dobije dozvolu. TWITTER

Piše: E. A.

2.1.2023

Na kruzeru Viking Orion, blizu obale Australije, zadržano je nekoliko stotina putnika, razlog je što su vlasti ove zemlje zabranile pristajanje broda zbog potencijalno opasnih naslaga na njegovom trupu.

Kruzeru Viking Orion je zabranjen dolazak na dok, zbog toga što je otkriveno nakupljanje mikroorganizama, biljaka, algi i malih životinja na njegovom trupu. Kruzer je zadržan kako bi se spriječilo donošenje ovih organizama u staništa koja za njih nisu prirodna, prema tome trup broda će se morati očistiti, prije nego dobije dozvolu.

Ovakva provjera internacionalnih brodova je uobičajna, kao i procedura čišćenja kako bi se spriječio transport štetnih morskih organizama u Australijske vode. Kruzer je dobio odbijenice za pristajanje u Christchurch, Dunedin i Hobart, a putnici su na brodu od 26. decembra. Četiri stanice za pristajanje su već preskočene, a sljedeća je Sidnej (Sydney) i planirana je za 4. januar.

Putnik Ken Hajdrik (Kenn Heydrick) je kazao da su svi frustrirani i ljuti, te da nezadovoljstvo raste. Također, bilo je i onih koji su ovo putovanje nazvali "putovanjem iz pakla".

Ovaj kruzer je napravljen 2018. godine i ima 14 paluba, prima 930 putnika, a trenutno je udaljen 27 kilometara od obale Australije zbog čišćenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.