OČIGLEDAN PAD

Smanjen izvoz ukrajinskih žitarica: Ukrajinci optužuju Ruse

Ukrajina je usredotočena na normalizaciju inspekcija, a ne na otvaranje novih luka, rekao je visoki ukrajinski dužnosnik

Izvoz žitarica. TWITTER

A. O.

4.1.2023

Napori Ukrajine da poveća izvoz žitarica usmjereni su na osiguranje bržih inspekcija brodova, a ne na uključivanje više luka u žitnu inicijativu s Rusijom, rekao je danas visoki ukrajinski službenik. 

Ukrajina je veliki svjetski proizvođač i izvoznik žitarica, ali proizvodnja i izvoz su pali otkako ju je Rusija napala prošlog februara i počela blokirati njezine morske luke.


Kijev optužuje Moskvu

Tri vodeće ukrajinske crnomorske luke deblokirane su u julu dogovorom Moskve i Kijeva uz posredništvo Ujedinjenih naroda i Turske. Prema tom dogovoru, sve brodove pregledavaju zajednički timovi na Bosforu.

Kijev optužuje Moskvu da presporo provodi inspekcije, što uzrokuje višesedmična kašnjenja brodova i smanjenje isporuke ukrajinskog žita na inozemna tržišta. Rusija niječe da usporava proces. 

- Ukrajina je usredotočena na normalizaciju inspekcija, a ne na otvaranje novih luka - rekao je visoki ukrajinski dužnosnik.


Čekanje inspekcije

- Zašto otvarati luku Mikolajev ako s trenutnom stopom izvoza možemo zatvoriti polovinu luka Odese koje su već otvorene - rekao je službenik o luci koja nije dio žitne inicijative. Ukrajina je izvezla oko sedam miliona tona poljoprivrednih proizvoda u septembru i oktobru, šest miliona u novembru, dok su isporuke u decembru pale na četiri miliona.

Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture saopćilo je u utorak da se trenutno ne očekuje dolazak novih brodova u Ukrajinu na utovar. Ministarstvo je navelo da 94 plovila čekaju inspekciju na Bosforu - 69 praznih plovila za utovar i 25 utovarenih. 

Plovila prosječno čekaju više od mjesec dana, tvrdi ministarstvo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.