PARTNERSTVO

Bjelorusija: Održat ćemo zajedničke vojne vježbe s Rusijom

Ljudstvo, naoružanje, vojna i specijalna oprema oružanih snaga Ruske Federacije nastavit će pristizati u Republiku Bjelorusiju, dodaje se u saopćenju

Lukašenko i Putin. TWITTER

A. O.

5.1.2023

Rusija i Bjelorusija osnažile su svoju zajedničku vojnu skupinu u Bjelorusiji oružjem, vojnicima i specijaliziranom opremom te planiraju održati zajedničke zračne vježbe.

Tu informaciju danas je potvrdilo Ministarstvo odbrane Bjelorusije. 

Veliko ratište

Ukrajina je više puta upozorila da bi predsjednik Vladimir Putin mogao pokušati iskoristiti Bjelorusiju za pokretanje nove ofanzive na Ukrajinu sa sjevera čime bi se otvorilo veliko ratište.

- Odluka o regionalnom grupiranju jedinice na teritoriju Bjelorusije donesena je i provodi se isključivo u interesu jačanja zaštite i odbrane Unije, na temelju trenutne situacije u blizini naših granica - saopćilo je bjelorusko ministarstvo odbrane.

Ljudstvo, naoružanje, vojna i specijalna oprema oružanih snaga Ruske Federacije nastavit će pristizati u Republiku Bjelorusiju, dodaje se u saopćenju.


Dopustili korištenje teritorije

Ministarstvo navodi kako su planirane i "aktivnosti borbene koordinacije", kao i vježbe zračnih snaga. Bjelorusko je ministarstvo objavilo i fotografije voza koji je stigao u Bjelorusiju s ruskim oklopnim vozilima BTR-82 i BTR-80K.

- Isporuka je izvršena u skladu s planom naoružavanja - saopćilo je ministarstvo.

Bjelorusija je dopustila Moskvi korištenje svog teritorija u invaziji na Ukrajinu koja je započela 24. februara.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.