PROGLAŠENO VANREDNO STANJE

Kaliforniju zahvatila snažna pacifička oluja: Najmanje dvije osobe poginule

Prema podacima portala Poweroutage.us, čak 180.000 domova i poslovnih prostora rano u četvrtak ostalo je bez struje

Oluju su potaknula dva preklapajuća fenomena. Printscreen

H. J. I.

6.1.2023

Snažna  pacifička oluja je drugi dan zaredom izazvala jake vjetrove, obilne kiše i snijeg te poplave i klizišta širom Kalifornije, deseci hiljada domova ostali su bez struje, a prijavljeno je i nekoliko smrtnih slučajeva.

Oluju su potaknula dva preklapajuća fenomena - ogromna struja guste vlage u zraku koja je došla iz oceana, nazvana i "atmosferska rijeka", te rašireni sistem niskog tlaka uraganske snage poznat kao "bomba ciklon".


Bujične poplave i klizišta

Udar ekstremnog zimskog vremena označio je treću "atmosfersku rijeku", i najsnažniju koja je pogodila Kaliforniju od početka prošle sedmice, s još najmanje dvije oluje koje se očekuju u sljedećih nekoliko dana.

Područje zaljeva San Francisko, glavni grad države Sakramento i okolno područje još su se oporavljali od velikih šteta od poplava kada je došlo do novog pljuska.


Nacionalna meteorološka služba (NWS) predvidjela je raširenu količinu padavina sa snijegom u planinama Siera Nevada i obalnim lancima južne Kalifornije, upozorivši na bujične poplave i klizišta te olujne udare vjetra, koja "čupaju" stabla i blokiraju ceste.

Najmanje dvoje mrtvih

Vlasti su izvijestile o najmanje dvije smrti povezane s vremenskim prilikama, drvo koje se u noći srušilo na kuću usmrtilo je jednogodišnjeg dječaka, a 19-godišnja žena je poginula kada je njen automobil skliznuo s djelomično poplavljene ceste.

Prema podacima portala Poweroutage.us, čak 180.000 domova i poslovnih prostora rano u četvrtak ostalo je bez struje.

Za stanovnike Kalifornije najnovija serija oluja zorno ilustrira posljedice toplijih temperatura mora i zraka izazvanih klimatskim promjenama, stvarajući atmosferske riječne oluje sve učestalije i intenzivnije usred ekstremne, višegodišnje suše.

Guverner Gevin Njuson (Gavin Newsom) proglasio je u državi vanredno stanje u srijedu, a državni dužnosnici pozvali su građane Kalifornije da izbjegavaju putovanja.

Očekuje se da će kiša prestati tokom dana, rekao je Bob Oravek (Oravec), meteorolog NWS-a, no prognostičari predviđaju još oluja u nadolazećim danima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.