VODI KAMP U LIBIJI

Interpol: Jedan od najtraženijih trgovaca ljudima u svijetu uhapšen u Sudanu

Kidane Zekarias Habtemariam optužen je da predvodi bandu koja otima, iznuđuje i ubija istočnoafričke migrante

Interpol je Habtemariamove aktivnosti pratio još od 2019. godine. AP

A. Č.

6.1.2023

Jedan državljanin Eritreje, opisan kao jedan od “najtraženijih trgovaca ljudima u svijetu”, uhapšen je u Sudanu poslije međunarodne potrage koju su predvodili Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), saopštio je Interpol.

Kidane Zekarias Habtemariam optužen je da predvodi bandu koja otima, iznuđuje i ubija istočnoafričke migrante koji pokušavaju da pređu Sredozemno more iz Libije ka Evropi, navodi se u saopštenju.


Pomno pratile Habtemariamovu bandu

Uhapšen je u nedjelju u „velikoj međunarodnoj policijskoj operaciji koju su vodili Ujedinjeni Arapski Emirati, na osnovu informacija podijeljenih preko Interpola“, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova UAE.

UAE su pomno pratile Habtemariamovu bandu i njegove rođake, otkrivši obrasce pranja novca koji su ih odveli u Sudan.

Interpol je Habtemariamove aktivnosti pratio još od 2019. godine.

Nizozemske vlasti optužile su ga ranije da vodi kamp u Libiji s hiljadama migranata.


Tranzitna tačka

Libija je posljednjih godina postala dominantna tranzitna tačka za migrante koji preko Sredozemnog mora bježe iz Afrike u Evropu.

Koristeći političku i ekonomsku krizu u Libiji, trgovci ljudima tamo dovode migrante i u pretrpanim i nebezbjednim čamcima i brodovima ih šalju ka Evropi.

Po objavi ministra unutrašnjih poslova UAE, Saeda Abdulaha al Suvaidija na Twitteru, operacija je trajala devet mjeseci i bile su uključene holandske, etiopske i sudanske vlasti.

„Zahvaljujući profesionalizmu i posvećenosti naših policajaca, najtraženiji trgovac ljudima na svijetu više neće moći da čini zlodjela“, naveo je Al Suvaidi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.