JOŠ JEDNOM SE ZAHVALIO

Zelenski: Njemačka je napravila značajan korak naprijed u ojačavanju sigurnosti Evrope

Njemačka i Sjedinjene Američke Države objavile su u četvrtak da će opskrbiti Ukrajinu oklopnim vozilima

Volodimir Zelenski: Po prvi put imamo zapadne tenkove. Screenshot

S. S.

6.1.2023

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski još jednom se zahvalio zato što su SAD, Njemačka i Francuska obećali pomoć njegovoj zemlji u vidu oklopnih borbenim vozila.

- Uspjeli smo dovesti ukrajinsku snagu i odbrambenu saradnju s partnerima na novi nivo. Odsad Ukrajina ima više zračne odbrane, više oklopnih vozila, prvi put zapadne tenkove, više oružja i projektila. Njemačka je napravila značajan korak naprijed u ojačavanju sigurnosti ne samo Ukrajine nego i cijele Evrope - rekao je Zelenski.

Njemačka i Sjedinjene Američke Države objavile su u četvrtak da će opskrbiti Ukrajinu oklopnim vozilima. U zajedničkom saopćenju nakon razgovora Džoa Bajdena i Olafa Šolca rekli su da će Ukrajini osigurati pješačka borbena vozila Bradley, dok će Njemačka osigurati borbena vozila Marder.

Ta je objava uslijedila nakon što je Francuska ranije ove sedmice donijela odluku o isporuci izvidničkih vozila opisanih kao "laki tenkovi". Vašington je potom u petak najavio dodatnu vojnu pomoć u vrijednosti 3 milijarde dolara, što je najveći pojedinačni paket pomoći do sada.

Američki generalni sekretar Entoni Blinken (Antony) u saopćenju je pojasnio da oružje i vojna oprema za Ukrajinu sadržavaju ponajprije pješačka borbena vozila Bradley, artiljerijske sisteme, oklopne transportere, rakete zemlja-zrak i streljivo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.