UKRAJINSKA CRKVA

Volodimir Zelenski oduzeo državljanstvo za 13 svećenika: Pronađena proruska literatura i milioni u gotovini

Izdao dekret o određenim aspektima djelovanja vjerskih organizacija u Ukrajini i primjeni ličnih posebnih ekonomskih i drugih restriktivnih mjera, koje su u biti usmjerene na zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve

Zelenski: Svećenici povezani sa središtima utjecaja u Rusiji. Facebook

E. Ma.

8.1.2023

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik, oduzeo je državljanstvo za 13 svećenika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve.

Ukrajinski mediji navode da je među osobama kojima je oduzeto državljanstvo i mitropolit tulčinsko-bratslavski Jonafan kojeg je, kako je ranije saopćeno, Služba sigurnosti Ukrajine optužila za izazivanje razdora, a kasnije je hospitaliziran zbog srčanih problema.

Među ovih 13 svećenika je i ladižinski biskup Sergij, vikar Tulčinske eparhije.

Podsjetimo, nedavno su službe sigurnosti Ukrajine "češljale" Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, a kako se navodi, pronađena je proruska literatura i milioni u gotovini, kao i materijali koji negiraju postojanje Ukrajine.

Zelenski je 1. decembra izdao dekret o određenim aspektima djelovanja vjerskih organizacija u Ukrajini i primjeni ličnih posebnih ekonomskih i drugih restriktivnih mjera, koje su u biti usmjerene na zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve.

Izdao je naredbe da se parlamentu podnese prijedlog zakona o zabrani vjerskih organizacija povezanih s središtima utjecaja u Rusiji, jačanje mjera za identifikaciju i suzbijanje subverzivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi u vjerskoj sferi Ukrajine, te analizu povelje reguliranje Ukrajinske pravoslavne crkve u odnosu na crkvene i kanonske veze s Moskovskom patrijaršijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.