PROTIV UKRAJINE

Britanci izvještavaju: Rusi su koristili najnaprednije ruske borbene avione

Rusija vrlo vjerovatno daje prednost izbjegavanju štete po reputaciju, smanjenim izgledima za izvoz i kompromisu osjetljive tehnologije

Ruski vojnici. TWITTER

A. O.

9.1.2023

Ministarstvo odbrane Velike Britanije jutros je objavilo izvještaj o ratu u Ukrajini u kojem navodi da najmanje od juna 2022. godine, ruske vazduhoplovne snage su gotovo sigurno koristile Su-57 FELON za izvođenje misija protiv Ukrajine. 

FELON je najnapredniji ruski nadzvučni borbeni avion pete generacije, koji koristi stelt tehnologije i visokonaprednu avionsku elektroniku.

Ove misije su vjerovatno bile ograničene na letenje iznad ruske teritorije, lansiranje projektila dugog dometa zrak-zemlja ili zrak-vazduh u Ukrajinu.

Nedavne komercijalno dostupne slike pokazuju pet FELON-a parkiranih u zračnoj bazi Ahtubinsk, u kojoj se nalazi 929. centar za letna ispitivanja. Kako je ovo jedina poznata baza FELON-a, ovi avioni su vjerovatno bili uključeni u operacije protiv Ukrajine.

Rusija vrlo vjerovatno daje prednost izbjegavanju štete po reputaciju, smanjenim izgledima za izvoz i kompromisu osjetljive tehnologije koji bi proizašao iz bilo kakvog gubitka FELON-a u Ukrajini.

Ovo je simptomatično za kontinuirani pristup Rusije nesklon riziku u korištenju svojih zračnih snaga u ratu.

Odbrambena obavještajna analiza ovog satelitskog snimka, od 25. decembra 2022., identifikovala je pet višenamjenskih aviona Su-57 FELON na aerodromu Ahtubinsk, Rusija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.